Pohvaljena "Cistina" Puljanina Vjekoslava Gašparovica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavno je završen 10. Tabor Film Festival - medunarodni festival kratkometražnog filma, koji se održava u dvoru Veliki Tabor u Desinicu.

U domacoj konkurenciji posebne pohvale dobili su filmovi "Cistina" i "Daniile Ivanovicu, slobodni ste", dok je najboljim domacim filmom proglašena "Prva dama Dubrave". O nagradama i pohvalama odlucio je žiri u sastavu Tomasz Gestwicky, Miha Knific i Juraj Lerotic.

"Cistina" Puljanina Vjekoslava Gašparovica nastala je 2010. godine u sklopu Pulske filmske tvornice, a žiri dodjeljivanje posebne pohvale za taj uradak objašnjava ovako: "Muzil je prostor u Puli na kojem se ne miješa glazba iz nekoliko kafica i na kojem ne postoje reklamni panoi. Poetski dokumentarac 'Cistina' slavi to mjesto, koje je za politicke i financijske mocnike samo prazan prostor koji treba ispuniti takozvanim sadržajima.

Autor ne koristi diskurs angažiranog dokumentarca da bi se uhvatio u koštac s temom uzurpacije javnog dobra, vec u ispovjednoj formi, intimno, pokušava gledatelju docarati što za njega osobno znaci taj prazan prostor.

Iako se radi o akutnom problemu, ovaj film nije direktno adresiran i ne proziva nikoga, on je meditacija ili, još tocnije, rekvijem mjestu kojeg uskoro više nece biti. U tome je njegova neobicnost, ljepota i snaga. Nagradujemo autorovu vještinu i društveni angažman", piše u obrazloženju žirija.

U medunarodnom programu nagradu za najbolji dokumentarni film osvojio je "Il Capo/Šef" redatelja Yurija Ancaranija. Najboljim animiranim filmom proglašen je "Bobby Yeah" britanskog autora Roberta Morgana, dok je nizozemski "Klein/Maleno" redateljice Sanne Vogel osvojio nagradu za najbolji igrani film u medunarodnoj konkurenciji.

"Gllucosa/Glukoza" francuskog dvojca Mihaia Grecua i Thibaulta Gleize dobio je nagradu za najbolji eksperimentalni film, dok je posebno priznanje žirija u medunarodnoj konkurenciji otišlo poljskom filmu "Sneponiva" Marte Pajek. (B. V.)


Podijeli: Facebook Twiter