Pohvala prosjecnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba naslovljena "Pohvala prosjecnosti" otvorena je u MMC-u Luka i galeriji Anex, a rijec je o autorskoj koncepciji selektorice Sabine Salamon. Svojim su se radovima predstavili Tomislav Brajnovic, Iva Gobic Vitolovic, Igor Gustini, i.j.PINo, Branko Kolaric, Davor Rapaic, Nikola Ražov, Silvo Šaric, Vedran Šilipetar, Goran Škofic, Bojan Šumonja, Bernard Teklic, Ivona Verbanac, Dorina Vlakancic i Darija Žmak.

- Filozofija i književnost ispisale su neznani broj pohvala, u rasponu od svecima nadahnutih molitvi do novovjekih cinicnih rasprava i poucaka te suvremenih eseja namijenjenih promišljanju prakticnog života. Raznih književnih stilova, raspoloženja i podrijetla, velicale su natprosjecnost i iznimnost, ponekad krajnosti, indirektno slaveci neki bolji život i dosad neostvarene kvalitete. Ipak, pohvale upucene odlicnima, a rjede njihovoj zrcalnoj slici - ludacima, ostaju rariteti ili utopijske price, jer se njihova mjerila doimaju nedostižnim receptom.

Prosjecnost kao tema izložbe inspirirana je mišlju da se vecina nas ne miri, a još manje identificira s njom. Postavljena kao pitanje, ne u ocekivanju kategorickih odgovora, vec s idejom da potakne na razmišljanje, osujeti sigurnost pozicija, pokaže pronicljivost i senzibilitet autora za životna pitanja koja u svakodnevnom životu nisu tema razgovora, jer prosjecnim se ne osjeca nitko, rekla je prilikom otvorenja kustosica Sabina Salamon.



Na natjecaj izložbe pristiglo je osamnaest prijava, od kojih je izabrano dvanaest, što uz pozvana tri autora cini petnaest izlagaca koji se manje ili više neposredno doticu zadane teme. Radovi su realizirani u raznim medijima, a spomenimo da je tu i uradak u tehnici akrila i linoreza "Ecce homo" jednog ucenika petog razreda, ciji je mentor Vedran Šilipetar.

Izložba, koja je ostvarena uz financijsku potporu Grada Pule, Istarske županije, Ministarstva kulture RH i pulske Turisticke zajednice, ostaje otvorena do 26. listopada. (V. BEGIC; Snimio D. MEMEDOVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter