Pohod na Triglav: 13 planinara krenulo iz Buzeta

Sudionici pohoda Buzet - Triglav
Sudionici pohoda Buzet - Triglav

Trinaest planinara iz Hrvatske, Slovenije i Italije krenulo je u četvrtak ujutro iz Buzeta prema Triglavu. Pješačit će sedam dana, preći oko 250 kilometara, oko deset tisuća uspona i spuštanja, i dnevno hodati između 12 i 17 sati. Buzetska planinarska podružnica HPD-a "Planik" Umag prvi se put uključila u međunarodni projekt planinarenja na Triglav koji pod nazivom "Pohod prijateljstva i suradnje" već šest godine organizira planinarska sekcija kluba "Kraški gadje" iz Gorjanskog u Sloveniji, a Buzećan Robi Jermaniš jedini je hrvatski predstavnik.

- Spreman sam i u dobroj planinarskoj kondiciji. S ponosom ću zavijoriti zastavu Hrvatske i Buzeta na vrhu Triglava, izjavio je pred odlazak Jermaniš, planinar buzetske podružnice HPD-a "Planik" s dugim planinarskim stažem, zaposlen u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Buzet kao pomoćnik zapovjednika za preventivu i operativu.

Na ispraćaju u hotelu Fontana planinarima su dobar put među ostalima zaželjeli predsjednik Istarskog planinarskog saveza Vladimir Rojnić i predsjednik Društva za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju na području Eko parka Kras Valter Miklavčič. Predstavnik planinarske sekcije kluba "Kraški gadje" iz Gorjanskog u Sloveniji, Marijan Zega, jedan od inicijatora pohoda, istaknuo je da su planinarski projekt prije nekoliko godina proširili na Italiju, a ove godine na Hrvatsku.

- Cilj je uspostaviti što bolju planinarsku suradnju među susjednim pograničnim područjima, rekao je Zega. - Pohod Buzet - Triglav još je jedan dodatni segment u promociji Buzeta kao planinarske destinacije, istaknuo je gradonačelnik Siniša Žulić.

Sudionike pohoda u svakom mjestu od Buzeta do Triglava dočekat će gradonačelnik ili načelnik te potpisati povelju o prijateljstvu i suradnji među općinama i gradovima. Tako je u Buzetu povelju potpisao buzetski gradonačelnik koji je planinarima predao zastave Hrvatske i Buzeta. Na vrhu Triglava raširit će se zastave svih država i gradova iz kojih dolaze sudionici pohoda, a potom će se spremiti u muzej "Kraški gadje" u Gorjanskom. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter