Pogubljenja u Sj. Koreji, SAD konzultira saveznike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Južna Koreja izrazila je u petak svoju "duboku zabrinutost" nakon što je objavljeno da je Sjeverna Koreja pogubila svog dotadašnjeg drugog najmoćnijeg čelnika, dok su Sjedinjene Države konzultirale svoje azijske saveznike s tim u vezi.

"Vlada je duboko zabrinuta najnovijim razvojem događaja u Sjevernoj Koreji i budno prati situaciju", objavilo je u priopćenju ministarstvo za ujedinjenje koje je zaduženo za odnose između dviju bratskih, no neprijateljskih zemalja.

Južna Koreja bit će "spremna na sve mogućnosti u budućnosti", i istodobno blisko povezana sa svojim saveznicima, dodaje se u priopćenju.

Sjevernokorejska agencija KCNA objavila je u petak ujutro po lokalnom vremenu da je pogubljen Jang Song Thaek (67), tetak čelnika Kim Jong Una, do tada njegova "desna ruka", pod optužbom za izdaju i kriminal, nakon što ga je posebni vojni sud osudio na smrt.

Bijela kuća objavila je da konzultira svoje azijske saveznike u vezi s izvješćem o pogubljenju. "Potvrđujem, ovo je još jedan primjer ekstremne brutalnosti sjevernokorejskog režima", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Patrick Ventrell.

"Pratimo pozorno razvoj događaja u Sjevernoj Koreji i konzultiramo se sa saveznicima i partnerima u regiji", kazao je Ventrell. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter