Pogubljen simbol borbe protiv smrtne kazne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Usprkos brojnim pritiscima da se izvršenje smrtne kazne ponovo odgodi u zatvoru u Jacksonu u saveznoj državi Georgiji smrtonosnom injekcijom je pogubljen Troy Davis (42), koji je postao simbol borbe protiv smrtne kazne.

Davis je osuden na smrt zbog ubojstva policajca Marka MacPhaila 1989. Medutim, oružje, kao ni fizicki dokazi protiv Davisa nikada nisu pronadeni.

Žalba njegovih odvjetnika nije prihvacena premda je sedmero od devet svjedoka koji su Davisa teretili za ubojstvo povuklo dio ili cijelo svjedocanstvo. Nisu pomogli ni iskazi svjedoka koji su tvrdili da je druga osoba priznala ubojstvo. Davis je smrtnu kaznu cekao 20 godina, a pogubljenje smrtonosnom injekcijom vec je bilo zakazano tri puta tijekom 2007. i 2008, no sva tri puta je odgodeno.

Njegov zahtjev za pomilovanje podržali su nekadašnji americki predsjednik SAD Jimmy Carter, papa Benedikt XVI, Vijece Europe, Amnesty International, a peticijom je prikupljeno više od 650.000 potpisa s ciljem da se ukine smrtna kazna. Medutim, Odbor za pomilovanja je odbacio molbu za ukidanje smrtne kazne. Davisov odvjetnik je u posljednji trenutak pokušao ishoditi odgodu pred Vrhovnim sudom, no najviši sud u SAD odbio je zaustaviti izvršenje kazne.

"Smrtna kazna se ne bi trebala provesti kada nije potpuno sigurno da je optuženi kriv. Odbor za pomilovanje ovog puta to pravilo nije poštovao," kazao je Davisov odvjetnik Brian Kammer.

Smrtna kazna postoji u 37 od 50 americkih saveznih država i izrice se najcešce za ubojstva, otmice i slicna teška kaznena djela koja rezultiraju smrcu jedne ili više osoba. Do sada je u SAD smrtna kazna izvršena nad više od 800 osudenika, a od toga je u Teksasu izvršeno gotovo 300 pogubljenja.


Podijeli: Facebook Twiter