Pogrešno otisnuto Isusovo ime na papinskom medaljonu

Pogreška na medaljonu (foto Omniroma)
Pogreška na medaljonu (foto Omniroma)

Vatikan je povukao tisuću službenih medaljona s likom pape Franje nakon što je otkriveno da je u seriji pogrešno otisnuto ime Isusovo, umjesto kojega stoji "Lesus". Pogreška se potkrala u latinskom natpisu uz rubni dio medaljona koji je iskovan u povodu prve godišnjice pontifikata pape Franje.

Medaljone je u zlatu, srebru i bronci izradila Talijanska državna kovnica, a u prodaju su pušteni u službenim trgovinama Vatikana 8. listopada. Povučeni su dva dana poslije kada je pogreška uočena, piše Vatikanska izdavačka kuća.

Natpis na medaljonu motiv je pape Franje uzet iz meditacije britanskog redovnika iz 8. stoljeća, Bede Časnog, o ulomku iz Evanđelja u kojem Isus vidi carinika Mateja te ga poziva da pođe s njime, a koji na latinskom glasi "Vidit ergo Jesus publicanum, et quia miserando atque eligendo vidit, ait illi, 'Sequere me'" .

Četiri su osobe kupile medaljone s greškom, a upravo bi ti primjerci jednog dana, zato što će biti rijetkost, mogli postići visoku cijenu na tržištu, pišu talijanski mediji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter