Pogrešne odluke placat ce najugroženiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umjesto da gradanima osigura što kvalitetniju i jeftiniju komunalnu uslugu i tako ispuni svoju zadacu, gradska vlast smanjuje subvenciju za prijevoz gradana, povecava cijenu odvoza smeca i odvodnje te komunalne naknade za više od 60 posto, rekla je na konferenciji za novinare u petak predsjednica gradske organizacije HSU-a Sonja Sucic.

- Pulapromet kupuje skupe autobuse neprilagodene gradskim prometnim uvjetima, s neprimjereno visokom potrošnjom goriva i zahtjevnim održavanjem zbog cega poduzece posluje s gubitkom. Rješenje za pogrešne odluke Grad vidi u ubiranju novca od najugroženijeg dijela stanovništva - umirovljenika starijih od 65 godina, kojima ce biti ukinut besplatni prijevoz.

Uz to, namjeravaju uvesti imovinski cenzus za kupovinu karte, prema kojemu ce placanja biti oslobodeni samo oni cija je mirovina niža od tisucu i pol kuna. Istovremeno, Grad ce jednoj privatiziranoj tvrtki pomoci platiti nepodmireni dug od preko 600 tisuca kuna za sanaciju kamenoloma Valmarin, kazala je Sucic i dodala da ce gradska organizacija HSU-a tražiti da se svim gradanima s primanjima do dvije tisuce kuna osigura besplatni prijevoz i da samo umirovljenici do 65. godine života, kao i dosad, placaju godišnju kartu ovisno o visini mirovine.

Kritiku je Sucic uputila rebalansu, kojim se smanjuje dosadašnja razina zaštite ugrožene skupine gradana. Naime, ove ce godine biti ukinuta božicnica, odnosno novcana pomoc od 150 kuna, koju je 2008. dobilo otprilike 5.300 umirovljenika s primanjima do 2.500 kuna. Predstojece blagdane nju bi pak trebalo dobiti svega tisucu osoba koje dobivaju mjesecnu socijalnu pomoc.

Osvrnula se i na neprihvatljivu odluku Ustavnog suda o haracu koji zadire u pravo umirovljenika te na najavljeno povecanje stope PDV-a na kruh, mlijeko i ostale proizvode. Nezadovoljstvo je iskazala i zbog povecanja cijene gradskih vrtica, odgadanja njihove izgradnje te njihovog zatvaranja u korist neadekvatnih privatnih vrtica, ali i zbog izmišljanja virtualnih kulturnih projekata poput "Pula Non Stop".


Podijeli: Facebook Twiter