Pogoduje se stranim ulagacima?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stranim ulagacima se pri izradi prijedloga Prostornog uredenja opcine Raša pogodovalo na racun gradevinskog podrucja za domicilno stanovništvo, tvrde žitelji priobalnog dijela opcine, a nacelnik Josip Knapic to odlucno opovrgava.

Emotivna i na trenutke vrlo bucna rasprava vodila se u cetvrtak u punom Društvenom domu u Koromacnu, na drugoj ponovljenoj javnoj raspravi. Umjesto voditelja izrade plana Borisa Petronijevica, koji je na bolovanju, na pitanje gradana odgovarao Knapic uz pomoc koordinatorice plana Vesne Sagaj i suradnice Vilme Vareško.

Raša je posljednja opcina u Hrvatskoj koja donosi PPU.

Osobito su ogorceni stanovnici Sv. Lovreca koji tvrde da ce njihovo mjesto izumrijeti jer ce se mladi iseliti buduci da im ne pruža mjesta za novogradnju, a istovremeno su u blizini predvidene gradevinske cestice na kojima, navodno, ruski ulagaci namjeravaju graditi turisticke vile. Spominjalo se i 15 tisuca cetvornih metara u blizini Vlakova, na zemljištu bez ikakve infrastrukture, "kede tovor ne more", a koje je ušlo u plan jer su ga, takoder navodno, kupila dvojica naših iseljenika iz SAD-a, tocnije Las Vegasa.

U Knapicima slicno: jednom stanovniku nije uvrštena ni jedna cestica u gradevinsko podrucje, a odmah do njega dovršava se nekoliko turistickih vila, navodno za racun ruskog ulagaca. Na granice gradevinskog podrucja žalili su se i stanovnici Brovinja, Viškovica, Koromacna i Škrkona.

Predlagaci plana isticu pravila o izradi prostornih planova prema kojima su gradevinska podrucja u odnosu na stari plan smanjena, ali su u novoodredena ušle cestice na kojima se temeljem gradevinske dozvole pocelo graditi.

Nacelnik je obecao da ce ispitati navode o bespravnoj gradnji. Napomenuo je da ce PPU, nakon što bude prihvacen, odmah doživjeti izmjene i dopune u skladu s PPU-om županije, a nova procedura bit ce prilika za otklanjanje svih nezadovoljstava.


Podijeli: Facebook Twiter