"Pogled srcem" za sjecanje na Braillea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Knjiga, zvucna knjiga i knjiga na brajici Dragice Macuka "Pogled srcem" publici ce biti predstavljena u srijedu u 18 sati u pulskoj Gradskoj knjižnici i citaonici. Takoder, tom ce prigodom biti uprilicena izložba najstarijih pisanih knjiga na Brailleovom pismu iz fonda Hrvatske knjižnice za slijepe te predstavljeni pjenušci s naljepnicom na brajici, odnosno taktilnom naljepnicom (Double Gold, kraljevski zlatni pjenušac s tucenim 24-karatnim zlatom; Carmen Sylva, kraljevski pjenušac s likerom od borovih iglica i najmanji pjenušac na svijetu "Prizemljeno sunce", instalacija kipara Ivana Kožarica). Više o ovom projektu receno je na jucerašnjoj konferenciji za novinare.

- Dio je to programa "Knjige, pjenušci i vina s pricom" u povodu Mjeseca hrvatske knjige kojim se pridružujemo obilježavanju 200 godina rodenja Louisa Braillea, a spomenuti ce se pjenušci moci kupiti i na taj nacin pomoci Udruzi slijepih Istarske županije i izgradnji Kuce svjetlosti u Cukricima, rekla je Nela Nacinovic, ravnateljica Gradske knjižnice i citaonice. Uz nju su na konferenciji za novinare o ovom projektu govorili Zlatko Kuftic, predsjednik Udruge slijepih, te Vera Plastic i Rinaldo Bicic, clanica i predsjednik pulskog Lions kluba. Spomenute su institucije idejni pokretaci ovog humanitarnog programa, a u njegovoj realizaciji pridružili su im se Izvori života, Hrvatska knjižnica za slijepe te Medvid produkcija.

- Potonja je tvrtka zaslužna za izradu CD-a koji sadržaj "Pogleda srcem" donosi i u zvucnom obliku, dok su Sanja Fajtag i Hrvatska knjižnica za slijepe pomogli u tiskanju zbirke pjesama Dragice Macuke na Brailleovom pismu, porucila je Nacinovic i dodala da je Gradska knjižnica kao koordinator ovog projekta i nakladnik željela pridonijeti stvaranju prostora za osobe s posebnim potrebama, omoguciti im da predstave sebe i svoj rad te na taj nacin senzibilizirati javnost o potrebi inkluzije hendikepiranih osoba u društvenu zajednicu. Za autoricu knjige na crnom tisku veli da je "Pogled srcem" njezin pjesnicki prvijenac "protkan osjecajima ljubavi i cežnje, istkan bliskim i jednostavnim jezikom".


Podijeli: Facebook Twiter