Pogled na svijet čovjeka istarskog sela

Branka Biloslav i Zlatan Varelija na predstavljanju knjige (T. GRGIĆ)
Branka Biloslav i Zlatan Varelija na predstavljanju knjige (T. GRGIĆ)

Umaškoj se publici u MMC galeriji povodom obilježavanja Dana materinjeg jezika predstavio ogranak Matice hrvatske Buje s knjigom Branke Biloslav pod nazivom ''Živjenje na pezi''.

- Što se tiče stanja materinjeg jezika na Bujštini, ono je alarmantno, posebice na području Umaštine, poručuju iz Matice hrvatske Buje.

Izabrane pjesme

- Danas bismo na prste jedne ruke mogli izbrojati ljude koji bi bili u stanju izrecitirati Balotinu "Kozu". Na sreću, na području gornje Bujštine još uvijek postoje zaljubljenici u naš ča, kaj, ca, a jedna od njih je i autorica knjige ''Živjenje na pezi'' Branka Biloslav, kaže predsjednik Ogranka Zlatan Varelija.

Branka Biloslav izražava žaljenje što se domaća čakavsko kajkavska riječ gubi, što pomalo, ali zasigurno umire. Dodaje i da ju svojim radom želi barem zapisati, budući da se sve manje prenosi usmenom putem.

Zbirka ''Živjenje na pezi'' se sastoji od 58 izabranih pjesama svrstanih u četiri tematske cjeline i to ''U svitu mojih besid'', ''Dica i judi od jen bot'', ''Med štajuni domovinu jubit'' i ''Živjenje na pezi''.

- Autoričini stihovi ne pretendiraju visokim dometima, jer odražavaju pogled na svijet čovjeka istarskog sela, pogled kojeg je oblikovao težak život, ostavljajući malo mjesta osjećajima i vlastitom samoizražavanju. Ti osjećaji ipak izviru u obliku pjesama, potaknuti jednim tužnim razdobljem njenog života, te poput starih razglednica opisuju mirise, boje i okuse, ali i bol i hladnoću, kazao je Varelija.

Dvadeset godina ogranka

Ogranak Matice hrvatske Buje ove godine slavi dvadeset godina svojega rada. Do sada je izdao  22 književna djela autora s Bujštine i digitalizirao cjelokupnu novinsku građu tog područja. Objavio je i dva dokumentarna filma, jedan CD, održao niz predstavljanja knjiga, te ugostio niz književnih imena.

- Posebno smo ponosni na rad s mladima koji svojim kreativnim pisanjem postižu zapažene rezultate. Povodom dvadesetogodišnjeg rada, Ogranak će taj jubilej obilježiti svojim kapitalnim djelom autora Mladena Juvenala Milohanića "Glagoljski zapisi s Bujštine", koje će uskoro osvanuti pred hrvatskom javnošću, kao i izložbom povodom svoje dvadesetogodišnjice, kaže Varelija. (T. GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter