Pogled iz košare "diva": Balonaši vole Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protekla tri dana nad nebom Bujštine i Umaštine plovilo je sedam nježnih letećih divova, balona iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Engleske. Sedam ekipa susrelo se na 2. Istria Experience Ballon Fiesti u Umagu. Posjetitelji i gledatelji su se divili ljepoti i aristokratskoj plovidbi nebom bez motora i ikakve buke.

Sedam pilota koji su upravljali balonima iza sebe imaju veliko iskustvom, ali neki do sada nisu plovili istarskim nebom. Ističu da je sjeverozapadni dio Istre velik izazov, prvenstveno radi uskih sletnih područja te najvećeg neprijatelja balonaša - mora.

U petak je oko 17 sati bilo predviđeno uzlijetanje iz Stella Marisa, kod stadiona ATP-a, no radi pojačanog vjetra to nije bilo moguće. Piloti i njihove ekipe su iz minute u minutu pratili razne vremenske prognoze i čekali trenutak kada će balone napuhati i vinuti se pod oblake. Nakon razočaravajuće vijesti da se vjetar neće smiriti, karavana terenaca je krenula put Brtonigle. Nakon 30 minuta brifinga i nešto povoljnijeg vremena, četiri od sedam balona je napuhano i krenuli smo u nebesku avanturu.

Poletjeli smo s austrijskom ekipom iz Graza, koju je predvodio dugogodišnji pilot s više od 400 uzleta Michael Haberelear, u smjeru Umaga. Podizanje u pletenoj košari obješenoj za balon zapremine oko 4.500 kubika toplog zraka neobično je i zanimljivo iskustvo. Iako košara klima i škripi, rekli su nam da nema nikakve bojazni jer je oprema prije ljeta provjerena u potpunosti. Pilot nas je podignuo na visinu od stotinjak metara i tu smo lebdjeli prije prvog slijetanja u Materadi između dva vinograda, na sletištu od svega 50 četvornih metara. Iskusni pilot je bez problema spustio balon s tek nekoliko metara klizanja po travi, a da se košara jedva naginjala.

Nekoliko minuta priprema i ponovno smo u zraku, ovoga puta letimo prema Petroviji gdje smo prizemljili jer se već mračilo. Iza nas u zraku su bila još tri balona, dva su spuštena nedaleko nas, a jedan se vinuo visoko i krenuo prema Umagu. Mještani Brtonigle i okolice dočekali su nas s fotoaparatima i mobitelima i pozdravljali, a vlasnik livade na koju smo se spustili pomogao je oko pakiranja balona i ukrcavanja na prikolicu.

Upitali smo neke među okupljenima bi li se upustili u ovu avanturu. Svima redom je balon fascinantan, no let u njemu je nešto drugo. Jedino bi se bez razmišljanja ukrcala djeca.

Letovi balonom nisu mogući tijekom cijelog dana, već u jutarnjim i predvečernjim satima, radi vjetra. Potrebna je prijava i odobrenje lokalne zračne kontrole letenja i, naravno, balon s cijelom opremom - košarom, plinskim bocama, plamenicima, visinometrom, termometrom i, najvažnije, pilotskim znanjem.

Balon je ekološka letjelica koja ne zagađuje niti letom niti bukom, nema gotovo nikakvih manevarskih sposobnosti već se uzda u smjer vjetra. Poletno mjesto gotovo nikada nije i sletno, već se jedan član ekipe ostavlja na tlu da terencem prati balon. Pilot uvijek gleda prizemljiti balon na mjestu povoljnom za pakiranje opreme. Prije početka leta piloti i posada rastežu kobasicu od platna po cijeloj dužini te se na usta balona postavi veliki ventilator koji upuhava zrak, a potom se pale plamenici koji ga zagrijavaju.

Supružnici Tom i Marija te njihov sin Igor Mikloušić, alfe i omege balonarstva u Hrvatskoj, organizatori su Ballon Fieste. Nadaju se da će ovakvi susreti postati tradicija i da će se uključiti još ekipa. Ove godine su u Umag doveli dvije ekipe iz Slovenije te po jednu iz Mađarske, Engleske i Austrije.

- Cilj nam je povećati broj balonaša i obogatiti program festivala. Naravno, sve ovisi o budžetu s kojim ćemo raspolagati. Ovo je izuzetno atraktivan sport s kojim sam u dodiru od malih nogu. Moji roditelji Tom i Marija su tri desetljeća u tome, oboje su piloti, i od djetinjstva putujem i letim s njima, a nakon mladenačke krize interesa za balonima, ipak sam napravio dozvolu za letenje i sada se od toga ne mogu odvojiti. Dogodine se nadam da ćemo u Istru privući još više balonaša sa svih strana svijeta, kaže Igor Mikloušić. (Mateo SARDELIN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter