Poginuo Darko Glavan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Darko Glavan, povjesnicar umjetnosti i glazbeni publicist poginuo je sinoc u prometnoj nesreci u Varaždinu nakon koncerta Carlosa Santane na Radar festivalu, a vozac koji ga je usmrtio pobjegao je s mjesta nesrece, potvrdila je varaždinska policija.

Glavan je nakon koncerta pješacio županijskom cestom izmedu Varaždina i Turcina, kada je na njega pola sata iza ponoci naletio nepoznati vozac i usmrtio ga nakon cega je pobjegao, rekao je Hini glasnogovornik varaždinske policije Dražen Krtanjek. Nesreca se dogodila na udaljenosti oko 1,5 kilometar od stadiona Varteks na kojem je održan koncert.
Policija poziva ocevice da joj jave bilo kakve podatke o tom slucaju.

Darko Glavan roden je 29. lipnja 1951. u Rijeci. Diplomirao je na Odsjeku povijesti umjetnosti i komparativne književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje je krace vrijeme predavao i na Odsjeku muzeologije. Od 1987., s prekidom, do 2003. bio je kustos u Muzeju Mimara, a nakon toga voditelj odnosa s javnošcu. Autor je desetak medunarodnih i stotinjak nacionalnih izložaba, 2002. objavio je monografiju o Antunu Motiki, a 2005. monografiju o Galeriji Studentskog centra u Zagrebu. Krajem 2003. izabran je za predsjednika hrvatske sekcije AICA-e (medunarodne udruge likovnih kriticara). Objavio je niz likovnih kritika o djelima suvremenih hrvatskih umjetnika.

Osim što je bio vrstan povjesnicar umjetnosti, Glavan je bio jedan od poznatijih hrvatskih rock kriticara. Svoju prvu knjigu "Punk", prvu autorsku knjigu o punku u bivšoj državi, objavio je 1980. Suautor je biografija Bijelog dugmeta, Rolling Stonesa i Prljavog kazališta. Povijesti i teoriji rock glazbe pridonio je prijevodima djela poput "Tajne povijesti rocka" Ronija Sariga.


Podijeli: Facebook Twiter