Pogačnikova linija snage između Istre i Triglava

Čakre u Istri
Čakre u Istri

Kako je Istra povezana s Triglavom, kako se uništeni krajolik može regenerirati tzv. litopunkturom i vježbe za određena mjesta na zemlji - cijelu paletu novih i intrigantnih tema otkrilo je predavanje slovenskog umjetnika Marka Pogačnika publici u Valamar klubu Tamaris na poluotoku Lanterna kraj Tara.

Predavanje je jedno u nizu događanja u sklopu drugog izdanja projekta "Umjetnik na odmoru", koji je prošle godine pokrenuo kolekcionar Marinko Sudac u suradnji sa zagrebačkim Institutom za istraživanje avangarde i Valamar hotelom i resortom pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture koje dovodi u Poreč od 1. srpnja do 30. kolovoza neke od najvažnijih svjetskih autora na području suvremene umjetnosti i radikalnih praksi.

Pogačnik je sigurno jedan od njih, umjetnik, istraživač i duhovni učitelj koji je sedamdesetih godina radio na području konceptualne umjetnosti i land arta, da bi se kasnije angažirao u geomantičkim projektima i regeneraciji Zemlje. Kako je i sam rekao na predavanju, posljednjih 30 godina razvijao je pogled na život iznutra i životnu snagu.

Istarska ga publika možda najviše poznaje kao autora knjige "Zmajeve linije", izašle prije dvadeset godina, u kojoj se bavi studijom o energetskim točkama u Istri i Sloveniji poznatim kao litopunkturni meridijani.

- Zajedno sa suprugom radimo akupunkturu prostora postavljanjem kamenih skulptura na određenim točkama, gdje smo razvili jedan sustav kozmograma, znakova koje klešemo u kamenje na način da se sjaje i da se percipiraju u prostoru. To radimo kad smo pozvani da izbalansiramo neki kraj ili mjesto uništene recimo ratovima ili gradnjom autoceste. Prostor se treba regenerirati i aktivirati unutarnje potencijale, čime počinje proces samoregeneriranja, kaže Pogačnik.

Jednu od litopunktura namjerava jednog dana postaviti u Istri, ali tome predstoji još istraživanja. Svojim je spontanim i zanimljivim predavanjem tako publici otkrio i da si je na ovom ljetovanju dao zadatak "raditi s Istrom" i podijelio neka od svojih iskustava. Prvo je nacrtao Istru, naopako - s rtom Kamenjak okrenutim prema vrhu i osnovnom linijom koja seže sve do Triglava, ujedno i poveznicom tri vrha planine i tri vrha rta.

- Triglavski je prostor arhetipski, iz njega idu tri osovine, jedna do rta Kamenjak, druga do granice na Kupi i treća preko Maribora do granice s Mađarskom. Snaga Istri dolazi od Triglava i Julijskih Alpa. I kaže se Alpe Adria, taj se prostor ne smije razgraničavati, odvajati, planine su te koje primaju kozmičke snage i vode ih u zemlju, kaže Pogačanik. (V. HABERITER, snimila J. PREKAKLJ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter