Poezijom protiv nasilja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Clanice Sigurne kuce Istra urucile su danas doktorici Andeli Pocekaj, ravnateljici Istarskih domova zdravlja, novotiskani edukativni materijal koji žene poducava kome se mogu obratiti ako trpe nasilje u obitelji. Na susretu se razgovaralo o zakonskoj obvezi lijecnika da prijave sumnju u obiteljsko nasilje te dogovorila još tješnja suradnja.

Isti je materijal, u povodu Medunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, poštom odaslan na još 96 lijecnickih adresa u Istarskoj županiji te ce biti rasporeden po cekaonicama obiteljskih lijecnika i ginekološkim ordinacijama u svim vecim istarskim gradovima.

O problemu nasilja nad ženama govorio je sinoc i dr. Boris Milat nesvakidašnjim nacinom - poezijom. Cast da prva okupira misli 30-ak okupljenih na druženju s pisanom rijeci imala je poznata pjesma Pabla Nerude 'Ove noci mogu napisati najtužnije stihove'. Uz rijeci drugih pjesnika, poput Janeza Menarta, Charlesa Baudelairea, Sergeja Jesenjina, pokušao je dati pjesnicku viziju trajanja i završetka meduljudskih odnosa. Zasigurno je uspio, sudeci prema pozitivnim reakcijama, okupljene zagolicati da promisle o nasilju nad ženama, i nasilju uopce.

Podsjetimo, Sigurna kuca u Istri ima dva ureda (u Puli i Porecu) i tri tajna skloništa. Žene žrtve obiteljskog nasilja mogu im se obratiti za psihološku i emocionalnu podršku, pravne informacije, podršku tijekom ostvarivanja prava i, u krajnjem slucaju, smještaj u sigurnom prostoru. Telefon 052/ 500-148 otvoren je za pozive radnim danom od 9 do 13 sati te ponedjeljkom i petkom od 9 do 13 i 17 do 19 sati.


Podijeli: Facebook Twiter