Poema posvećena industrijskoj žili grada

Snježana de Gravisi (Arhiva)
Snježana de Gravisi (Arhiva)

U Uljaniku je u četvrtak navečer predstavljena poema pulsko-milanskog autora Simonea Mocennija Becka naslovljena "Il poema del cantiere" posvećena pulskom brodogradilištu. Riječ je o poemi nastaloj 2011. godine, a objavljenoj nedavno u bibliofilskom izdanju pri izdavaču Cardano iz Pavije, gdje je svaka knjiga opremljena originalnom ilustracijom Simoneovog oca uvaženog umjetnika Gualtiera Mocennija.

Čovjek koji ima poeziju u sebi

U ime Grupe Uljanik pozdravne riječi uputila je Nina Bašić, koja je kazala da je izniman glazbeno-poetski doživljaj upriličen upravo ovdje, u hali brodogradilišta. Uljanik je kao industrijska žila kucavica grada, inspirirao brojne umjetnike, no prvi je put u povijesti ovdje održan program uz glazbu i poeziju. Riječ je potom preuzela povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner koja je nadahnuto govorila o Mocenniju i njegovoj poemi.

- Nije to škrinja nego neka svojevrsna kutija za poklone, koja se otvara neobično, uz podosta neiskorištenog papira, savršeno obrađenog, to je sjajno izdanje, uz likovni uradak Simoneovog oca Gualtiera, kojeg ne treba predstavljati, uz tragove modernizma i talijanskog futurizma koji su utjecali na njegovo oblikovanje. Poema je brižljivo koncipirana, a samo čovjek koji ima poeziju u sebi može nešto tako napraviti. Simone je čovjek mnogih darova, on je slikar, kipar, pjesnik, pijanist, skladatelj, radi monumentalne skulpture, ima izniman senzibilitet te je precizan, a glazba je uvijek sottofondo njegovih radova. On je i izniman romanopisac vezan uz svoje korijene te sjećanja iz mladenačkih dana, a drago mi je da se predstavljanje ove knjige, ove poeme odvija in situ, u dvorani staroj 120 godina te da je ovo djelo posvećeno s velikom ljubavlju Uljaniku, kazala je Gorka Ostojić Cvajner.

Posveta tragično preminuloj sestrični

- Tu je prisutan i moj stric Guerrino Kmet, čija je kćerka Antonella, moja sestrična, nedavno preminula kao pješakinja u prometnoj nesreći u Italiji spasivši pri tome svoje dvoje malodobne djece. Bili smo jako vezani, te ovu večer posvećujem njoj. Ideja o ovoj poemi nastala je kada sam zahvaljujući dragom prijatelju Guidu Stoccu prije nekoliko godina obišao brodogradilište te je tako nastalo ovo djelo, svojevrsna ljubavna priča, poetska priča o ljubavi prema brodu, kazao je Simone Mocenni Beck.

U nastavku ove dobro posjećene večeri kojoj su nazočili i eminentni predstavnici Grada Pule, Istarske županije i drugih institucija, Simone Mocenni Beck je svirao klavir, izvodeći svoju glazbu te recitirao poemu, čiju je hrvatsku inačicu pročitala Gorka Ostojić Cvajner. (V. BEGIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter