Poe - ljubitelj podsvijesti, snova i noćnih mora


Prije 205 godina (Boston, 19. siječnja 1809. - Baltimore, 7. listopada 1849.) rođen je poznati američki književnik Edgar Allan Poe, kojeg mnogi kritičari smatraju začetnikom detektivskog žanra, budući da je prvog detektiva amatera Augustea Dupina uveo u pričama

"Umorstvo u Ulici Morgue", "Ukradeno pismo" i "Zagonetni slučaj Marie Rouget".

Vrlo su različita mišljenja kritičara o njegovom djelovanju i stvaralaštvu, jer ne zaboravimo da je to autor nekih od najčudnijih i najzastrašujućih ikada napisanih pjesama i priča. Engleski pjesnik i prozaik David Herbert Lawrence definirao je Edgara Allana Poea kao "pustolova koji je istraživao podrume i najdublje podzemne prolaze ljudske duše".

Poe je imao teško djetinjstvo, njegovi su roditelji, oboje po zanimanju glumci, David Poe mlađi i Elizabeth Hopkins Poe preminuli u roku od dvije godine (otac 1810., a majka 1811.) nakon njegova rođenja. Mali Edgar je potom odveden u Richmond, gdje je živio kod trgovca duhanom Johna Allana, a zatim je od 1815. do 1820. pohađao engleski Manor School u Swindon Newingtonu. Nikad legalno posvojen, prezime Allan uzeo je kao svoje srednje ime.

Iako mu je studiranje relativno dobro išlo, uvijek je živio u svom poprilično mračnom i egzotičnom svijetu. S Universityja of Virginia izbačen je zbog kockarskih dugova, a staratelj John Allen ga se tom prilikom odrekao. Nešto kasnije se, lažući o svome imenu, kao i o godinama, pridružio vojsci, no niti to nije bila baš sretna avantura, a kasnije je izbačen s West Pointa zbog neizvršavanja dužnosti.

Niti jedna njegova biografija nije cjelovita, budući da je bio podosta lutalica u duši te se bavio svačime po malo. Kako je započeo književnu karijeru, nije baš poznato, no najvjerojatnija je varijanta da je s pričom "Poruka u boci" osvojio 50 dolara i tako je sve počelo.

Oženio je rođakinju Virginiju Clemm, koja će kasnije od posljedica tuberkuloze postati invalidom te naposljetku i preminuti, što se smatra uzrokom Poeovog neobuzdanog alkoholizma i uzimanja opijuma. Njegova čuvena pjesma, možda i njegova najpoznatija "Annabel Lee" iz 1849. posvećena je upravo Virginiji.

Njegova prva zbirka "Priče iz Groteske i Arabeske" pojavila se 1840. godine, a sadrži jedno od njegovih najpoznatijih djela, "Pad kuće Usherovih". Mračna poema o izgubljenoj ljubavi "Gavran" donijela je Poeu svjetsku slavu kad je izdana 1845., a "Umorstva u Rue Morgue" te "Ukradeno pismo", također iz toga razdoblja, smatraju se Poeovim najpoznatijim kriminalističkim djelima.

No, sva su njegova djela specifična i ne pripadaju isključivo jednome žanru, već se mogu analizirati kroz prizmu nekoliko žanrova. U svojim se djelima učestalo bavio podsvjesnim oblicima života, snovima, noćnim morama, kao i neizrečenim, prešućenim temama.

Kad mu je supruga umrla 1847. godine Poe se vratio u Virginiju i tu napisao jedno od svojih remek-djela "Eureku". Njegovo jedino duže prozno djelo su "Doživljaji Arthura Gordona Pyma".

Okolnosti u kojima je umro nakon jedne pijanke nikada nisu do kraja rasvijetljene. Za života nije bio toliko cijenjen, no nakon smrti postao je jako popularan.

Mnogima je prva asocijacija prilikom spomena imena Edgara Allana Poea stara kuća koja škripi i u kojoj se kriju mračne tajne, a sve okolo puno kripti, crnih mačaka...

Prvi prijevod Poea na hrvatski jezik objavljen je još 1863. u Danici - bila je to priča "Crni mačak", a prvi prijevod njegove najpoznatije pjesme "Gavran" izašao je 1875. u Viencu. Utjecaj Edgara Allana Poea u hrvatskoj književnosti prisutan je od Antuna Gustava Matoša, preko Janka Polića Kamova, pa sve do novijih literarnih naraštaja. (Priredila V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter