Podzemlje Josipoviću podmetnulo "Barbiku"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predizborna kampanja za mjesto predsjednika ili predsjednice Republike još ni izbliza nije službeno počela, izbori će biti tek krajem godine, a već je - prljava.

Naime, u Uredu predsjednika danas su primili dokument s nevještom oznakom "strogo povjerljivo" i zanimljivim naslovom "Akcijski plan Barbika". Radi se, kako je u popratnom pismu napisala navodna članica SDP-a (koja se nije predstavila) o materijalu koji je navodno pripremljen u toj stranci, i koji  predstavlja radnu verziju plana predizborne kampanje predsjednika Republike Ive Josipovića. Odnosno, načina na koji se treba sučeliti s vjerojatno najopasnijom protukandidatkinjom, Kolindom Grabar Kitarović.

"Riječ je, naravno, o najobičnijem podmetanju", kazao je Josipović, potvrdivši da je i dodatno provjerio u svom Uredu i stranci je li netko sastavljao sličan dokument. Nije.

U "akcijskom planu" se na 13 stranica izmjenjuju "savjeti" o tome kako nastupati kontra Grabar Kitarović u kampanji i to po principu - red osobnih difamacija, red legitimnih primjedbi na HDZ-ovu kandidatkinju koje će vjerojatno Josipović i koristiti u političkoj bitci za još pet godina na Pantovčaku. U Uredu predsjednika smatraju da je dvojaki cilj takve konstrukcije ovog tobožnjeg dokumenta: da se predsjednika prikaže kao osobu koja želi na najniži mogući način diskreditirati svoju protivnicu, a u isto vrijeme i da se unaprijed obezvrijede argumenti koji će se doista moći koristiti u kampanji.

Od savjeta iz "akcijskog plana" koji su s one strane političkog fair playa i dobrog ukusa ističu se nazivanje Grabar Kitarović "Barbikom", širenje glasina o njenom privatnom životu, a predlaže se čak i korištenje karikature na kojoj ona pleše - užičko kolo. Na jednom mjestu se predlaže čak i to da se kao difamacija protiv Kolinde Grabar Kitarović koristi navodna partizanska prošlost članova njene obitelji, što je prilično groteskno, obzirom da je javno poznata stvar kako je Josipovićev otac bio - partizan.

"Neke stvari iz ovog materijala su sasvim suprotne načelima po kojima ću voditi kampanju i koja sam već javno iznio", zaključuje Josipović želeći staviti točku na priču o "Akcijskom planu Barbika" prije nego on negdje već ispliva kao "autentičan" dokument. (Jasmin KLARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter