Podvodni park Verudela i Escape room

U Podvodnom parku Verudela može se voziti i bicikl (M. MIJOŠEK)
U Podvodnom parku Verudela može se voziti i bicikl (M. MIJOŠEK)

Turistička zajednica grada Pule obilježila je jučer Svjetski dan turizma koji se ove godine obilježava pod temom "Milijarda turista, milijarda prilika". Kako je tom prigodom navela direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj, ovim se sloganom želi predočiti koliko turisti mogu i transformiraju svijet, odnosno zemlje u koje putuju. Riječima da je u turistima sadržana velika snaga, a sam je turizam pokretač gospodarstva, novih projekata i svima pruža nove mogućnosti, navela je da je ove godine u Puli uređen hotel Histria park Plaza, da je otvoreno šest novih hostela, registrirano 250 novih privatnih iznajmljivača te otvoren niz novih ugostiteljskih objekta.

Podvodno vjenčanje na Verudeli

- Mi smo za ovu priliku izdvojili dva nova projekta koja su ove sezone startala u Puli, Podvodni park Verudela i Escape room, a koji su zanimljivi, inovativni te su oplemenili ponudu našeg grada, rekla je Cinkopan Korotaj.

Kako je u svojoj prezentaciji podvodnog parka naveo njegov idejni začetnik i vlasnik Dean Počeko, na ideju otvaranja ovog parka došao je nakon što je slični vidio kod kolega na Krku. Kako je pojasnio, sam je izradio kacige za podvodnu šetnju po parku i istaknuo da za ovakvu avanturu nije potrebno predznanje ronjenja, pa čak se ne treba znati niti plivati. Osim šetnje po morskome dnu s kacigama, posjetitelji u podvodnom parku mogu vidjeti morske ježeve, morske konjiće i razne ribe te ih čak i hraniti, zatim sjesti na klupicu, pa čak i probati voziti bicikl.

- Park je otvoren na neiskorištenom dijelu plaže, ispod hotela Brioni i turistima je, ali i domaćim ljudima zanimljiv, naveo je Počeko i dodao da je kroz park ovoga ljeta prošlo oko 350 ljudi, među kojima i tek vjenčani par koji je vjenčanje održao na Svetim stijenama, a onda se počastio podmorskom šetnjom i neobičnim fotografijama vjenčanja.

Spašavanje Istre

Escape room predstavili su Tomaž Klobukar i Nataša Potočnik iz Ljubljanske tvrtke Enigmarium. Kako su naveli prvu "sobu bijega" otvorili su lani u Ljubljani, a sada imaju ukupno devet "escape rooma", u Sloveniji i Italiji, a ovoga je ljeta otvorena i jedna u Puli, u Kandlerovoj ulici. Kako je navela Potočnik, sve sobe osmišljavaju sami, svaka je unikatna, a u Puli je ona vezana uz crnu udovicu koja želi otrovati cijelu Istru. Igrači, kojih može biti od dva do pet, imaju sat vremena da odgonetnu tajanstvene poruke, dekodiraju šifre i dođu do staklenke s otrovom zaštićene nizom zagonetki te ga unište i tako spase zemlju sunca, maslina i vina od pogubnih posljedica.

- Ovakve su sobe najbrže rastući vid zabave u svijetu i to iz jednostavnog razloga što je posjetitelj ovdje onaj koji je glavni, koji kreira igru i spašava svijet, navela je Pogačnik i dodala da, prema istraživanjima, turist o nekoj zemlji zapamti deset posto onoga što je o njoj pročitao, 30 posto onoga što je vidio, a 90 posto onoga što je u njoj doživio. Espace room je upravo to - pravi doživljaj. (B. PETROVIĆ; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter