Poduzetnički inkubator u staroj školi u Šajinima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stara škola u Šajinima, koja se odavno ne koristi i sustavno propada već dvadesetak godina, bit će pretvorena u poduzetnički inkubator. Rezultat je to zajedničkog projekta i truda Općine Barban i projektnih partnera općina Žminj i Svetvinčenat, kojima je u realizaciji pomogla pulska tvrtka Eurokonzalting i pulski Fakultet ekonomije i turizma "dr. Mijo Mirković". Zajedničkim snagama aplicirali su za dobivanje sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, koji će za adaptaciju, rekonstrukciju i opremanje zgrade stare škole dati bespovratnih 97,4 posto potrebnih sredstava: projekt je vrijedan 2.624.674 kune, a iz fonda je povučeno 2.557.320 kuna. 

Projekt gotov za godinu dana 

Na današnjoj konferenciji za novinare, načelnik Općine Barban Dalibor Paus, načelnik Svetvinčenta Dalibor Macan, načelnik Žminja Željko Plavčić, dekan FET-a Robert Zenzerović i predstavnik Eurokonzaltinga Roberto Drandić predstavili su okupljenim novinarima značajke projekta koji bi trebao biti gotov za godinu dana.

Cilj projekta je razvoj poduzetničko poslovne infrastrukture i povećanje broja proizvoda i usluga na području Općine Barban. Realizacijom ovog projekta riješit će se problem nepostojanja poduzetničkih potpornih institucija u Općini Barban, ali i u susjednim općinama.

- Riječ je o "Poduzetničkom inkubatoru Barban – Centru poduzetničke kreativnosti", a to je projekt koji smo prijavili na natječaj "Razvoj poslovne infrastrukture" krajem prošle godine. Kad adaptiramo zgradu, u njoj će biti mjesta za osam poslovnih ureda, koji će imati na raspolaganju svu potrebnu infrastrukturu za pokretanje poduzeća. Smatram da u "bazenu" naše tri općine imamo dovoljno mladih koji se žele uhvatiti u koštac s tržištem, a naša je zadaća da im u tome pomognemo i olakšamo prve korake, rekao je načelnik Dalibor Paus. 

Nova funkcija starim javnim zgradama 

Posebno je naglasio i važnu činjenicu da se ovakvim projektima daje nova funkcija nekadašnjim javnim zgradama, odnosno najčešće područnim školama, koje su s vremenom ostale bez učenika. Spomenuo je zgrade u Fumetima i Petehima, koje su obnovljene i pretvorene u sadržaje od koji koristi ima čitava zajednica.

- Konzalting će budućim mladim poduzetnicima - korisnicima inkubatora dati Fakultet za ekonomiju i turizam, istaknuo je dekan FET-a Robert Zenzerović koji je naglasio da će mladim start-up-ovima, kojima je ovaj projekt prvenstveno i namijenjen, davati svu potrebnu podršku i u pred-inkubatorskoj fazi. Na raspolaganju će im biti iskustva Silicijske doline i najjačeg rasadnika star-up-ova iz Tel-Aviva, s kojima Fakultet odlično surađuje. Projekt realizira tvrtka Eurokonzalting, u čije je ime Roberto Drandić rekao kako će inkubator nuditi poslovne uvjete slične ostalim poduzetničkim inkubatorima na našim prostorima. Željko Plavčić, načelnik Općine Žminj i Dalibor Macan, prvi čovjek Svetvinčenta složili su se kako je jačanje proizvodnje u ovom području Istre od iznimne važnosti.

(L. SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter