Poduzetnička zona Barbana - svijetli primjer

Armando Stanišić, Denis Kontošić, Draženko Bariša i Gracijano Roce
Armando Stanišić, Denis Kontošić, Draženko Bariša i Gracijano Roce

I nakon 20 godina od planiranja, mnoge se poduzetničke zone još uvijek svode samo na planove. No, barbanska poduzetnička zona Krvavci svijetli je primjer: u njoj ovog proljeća otvaraju vrata svojih pogona renomirane tvrtke A.B.S. i IZO, i to samo godinu dana od početka gradnje.

- Barban je uvijek nastojao dobiti nova radna mjesta za mještane i nakon osam godina uspjeli smo dobiti 7,5 hektara zemljišta od države. Preostali dio smo zamjenom riješili s privatnim vlasnicima. Sada se vide prvi rezultati našeg rada jer imamo dvije tvornice pred otvaranjem, a tri, četiri pogona su u fazi pripreme terena. Naša nastojanja da uđemo u fazu snažnog gospodarskog razvoja polako se počinju realizirati, kazao je načelnik Barbana Denis Kontošić.

Prostornim planom Općine bilo je predviđeno da se gospodarska zona proteže na 24 hektara, no zbog velikog interesa investitora je povećana na gotovo 31 hektar, a izgrađivat će se kroz tri faze. Prvih 10 hektara u potpunosti je zauzeto, a u izradi su urbanistički planovi za drugu i treću fazu. Zanimljivo je da se drugi dio u potpunosti nalazi na privatnim zemljištima čiji su vlasnici dobili naputak da moraju uskladiti cijenu zemljišta za prodaju investitorima. I treća se faza odnosi na državno zemljište čije se ustupanje općini Barban još uvijek čeka.

Poduzetnicima je rečeno i da će, ako u roku od dvije godine sagrade postrojenje, imati priliku kupiti to zemljište od Općine po povlaštenoj cijeni od pet eura po kvadratu za domaće ili 10 eura za vanjske investitore.

Sav uloženi trud prepoznala je lani i država. Barban je tako dobio maksimalan iznos financijske potpore za poduzetničke zone - četiri milijuna kuna, koliko i zone u Šibeniku i Ivanić-Gradu, budući da su sve tri ocjenjene kao najperspektivnije poduzetničke zone u Hrvatskoj. Oko dva milijuna kuna dobit će i od Hrvatskih voda i Vodovoda, a ta će sredstva, s milijun kuna općinskih sredstava, omogućiti potpuno pokrivanje prve faze izgradnje zone potrebnom infrastrukturom. (Patricija SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter