Poduzetnicima veći računi za struju i plin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok se javnost zabavlja računicom kako će na cijene telefoniranja, pogotovo roaminga, cijene automobila ili cigareta utjecati novi obračun trošarina zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju te hoće li hrana pojeftiniti jer se ukidaju carine na uvoz iz zemalja članica, nova su pravila od 1. srpnja podigla cijene struje i prirodnog plina. Na te se energente od 1. srpnja, prema direktivama EU-a, obračunavaju trošarine, koje Hrvatska dosad nije imala. Od plaćanja trošarina izuzeta su kućanstva, pa u sklopu svojih računa za struju i plin neće plaćati trošarinu.

Računi će poskupjeti gospodarstvu, vrtićima, školama, zdravstvenim ustanovama, sudovima, državnoj i lokalnoj upravi. Prema prvim izračunima njihovi bi računi trebali rasti  u prosjeku oko dva posto i taj će  novac ubirati državna blagajna.

Trošarine su državi dužni, na osnovu potrošnje svojih kupaca, obračunati i u državni proračun uplatiti opskrbljivači plinom i električnom energijom. Na taj način država će zaraditi desetke, ako ne i stotine milijuna kuna, iako će njezine institucije plaćati najveći iznos trošarina, jer ih je Carinska uprava svrstala u neposlovnu kategoriju. Ti neposlovni korisnici plaćat će najveću trošarinu kad je u pitanju i struja i prirodni plin. Dvostruko manje trošarine plaćat će poduzetnici, odnosno obveznici PDV-a, jer su svrstani u korisnike za poslovnu uporabu. (J. MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter