Poduzetnicima bespovratnih milijun kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula prezentiran je, za 20-ak okupljanih poduzetnika, gradski projekt "1.000.000+" kojim ce se pulskim poduzetnicima dodijeliti milijun kuna potpora. One ce se dodjeljivati kroz pet mjera: kao potpore za novo zapošljavanje, za uvodenje inovacija u proizvodnju, potpore za pocetnike, za ulaganja u standarde kvalitete i potpore za korištenje obnovljivih izvora energije u gospodarstvu.

O potporama te postupku podnošenja zahtjeva govorili su Danijel Feric, procelnik Upravnog odjela za financije i opcu upravu, Barbara Batelic, pomocnica procelnika i Igor Fabris, voditelj Odsjeka za proracun i gospodarstvo Grada Pule.
Kako je receno, navedene potpore isplatit ce se iz Proracuna i to iz sredstava poreznih prihoda koje uplacuju gospodarski subjekti te se na ovaj nacin sredstva prikupljena od gospodarskih subjekata koji djelatnost obavljaju na podrucju Pule vracaju gospodarstvu u vidu potpora.

Inace, u projektu mogu sudjelovati, kako je pojasnio Feric, mikro i mali subjekti malog gospodarstva. Korisnici potpore za dodjelu moraju podnijeti zahtjev zajedno s popratnom dokumentacijom te u trenutku podnošenja ne smiju imati nepodmirenih dospjelih dugovanja prema Gradu Puli.

Potpore za novo zapošljavanje mogu koristiti sve proizvodne djelatnosti. Iznos potpore iznosi tri tisuce kuna za svakog novozaposlenog koji je u radnom odnosu barem tri mjeseca na dan odobrenja potpore. Sredstva su bespovratna, a natjecaj je otvoren do njihova iskorištenja (s tim da je ukupno predvideno 300 tisuca kuna), odnosno najkasnije do 31. svibnja 2012.

Potpore za uvodenje inovacija u proizvodnju dodjeljuju se iskljucivo za izradu ili nabavu naprava, alata, opreme i racunalnih programa neophodnih za uvodenje inovacije u proizvodnju. Vrijednost ovog projekta iznosi 200 tisuca kuna, a iznosi potpore do deset tisuca kuna s tim da je na njih moguce aplicirati najkasnije do 1. prosinca.

Korisnici potpore za pocetnike mogu biti poduzetnici sa sjedištem u Puli registrirani nakon 30. lipnja 2011. godine. Sredstva se dodjeljuju za izradu poslovnog plana, investicijske studije, plan marketinga, nabavu informaticke opreme i poslovnog softvera, ishodenje dokumentacije potrebne za odobrenje poticajnih kredita... Potpore iznose do deset tisuca kuna, s tim da je za ovaj paket mjera osigurano ukupno 200 tisuca kuna. Natjecaj je takoder otvoren do 1. prosinca 2012.

Potpore za ulaganje u standarde kvalitete mogu se dodijeliti za konzultacijske usluge ili edukaciju kod uvodenja sustava, certificiranje sustava ili proizvoda, troškove stjecanja prve upotrebe znaka Hrvatske kvaliteta, Izvorno hrvatsko i drugih znakova kvalitete. Iznos potpore je do 7.500 tisuca kuna, a vrijednost projekta 150 tisuca kuna s tim da je natjecaj otvore do 1. prosinca tekuce godine.

Potpore za korištenje obnovljivih izvora energije mogu koristiti poduzetnici proizvodne djelatnosti sa sjedištem u Puli. Njima se financiraju troškovi izrade projekta, kupnje ili ugradnje solarnih kolektora, sustava za filtriranje vode, ugradnje vanjske stolarije s izo-staklom, termo fasada i slicnog cime se štedi energija i smanjuje emisija štetnih tvari u okoliš. Natjecaj je otvoren do 1. prosinca.

Obrasci zahtjeva za dodjelu potpora mogu se preuzeti na stanicama Grada Pule www.pula.hr , a dodatne informacije dobit na brojevima 371-976 ili 371-975. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter