Poduzetnicima 1,2 mlrd. bespovratnih kuna

Zdenka Lončar (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)
Zdenka Lončar (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

Dvorana Fakulteta ekonomije i turizma u Puli danas je bila pretijesna za sve poduzetnike koji su željeli prisustvovati predstavljanju programa Ministarstva poduzetništva i obrta Poduzetnički impuls 2014. u čijem su fondu više od 1,2 milijarde kuna namijenjene poticanju malog i srednjeg gospodarstva.

Poduzetnici su stajali i na hodniku da bi čuli pomoćnicu ministra poduzetništva i obrta Zdenku Lončar, koja je kazala da ne postoji limit bespovratnih sredstava namijenjen Istri, već će on ovisiti o kvaliteti prijavljenih programa. Javni poziv za dodjelu potpora Ministarstvo je objavilo 15. veljače, a poduzetnici će projekte moći kandidirati do 31. ožujka.

Lani je putem ovog programa za 85 programa istarskih poduzetnika i obrtnika, poduzetničkih institucija, jedinica lokalne samouprave i ostalih korisnika dodijeljeno ukupno 5,2 milijuna kuna. Lani su ukupne potpore u Hrvatskoj iznosile 215 milijuna kuna. Za potpore se mogu kandidirati mali i srednji poduzetnici svih djelatnosti koji imaju kvalitetan projekt i koji su lani pozitivno poslovali. Izuzetak su sektori poljoprivrede, ribarstva i šumarstva koji spadaju u djelokrug Ministarstva poljoprivrede. Najniži iznos potpore je 100 tisuća, a najviši 1,4 milijuna kuna.

Lončar je istaknula da se u medijima nedovoljno ističu dobre vijesti, među kojima je i značajno poboljšanje poduzetničke klime u Hrvatskoj u odnosu na prethodno razdoblje.

Direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti predstavio je deset mjera kojima IDA i Istarska županija podupiru ovdašnje gospodarstvo, među kojima je i jamstveni fond za prerađivačku industriju i inovacije koji trenutačno raspolaže s 4,6 milijuna kuna. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter