Poduzetnici s rive: Sto kuna pomoci nece nas spasiti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odluka gradske uprave o pomoci poduzetnicima na rivi cije je poslovanje ugroženo zbog radova na obalnom kolektoru izazvala je podijeljena mišljenja. Jedni pozdravljaju namjeru da se poduzetnicima ukine porez na tvrtku ili naziv, a da se za šest brodara dodijele bespovratna sredstva u visini godišnje koncesije, drugi su ogorceni jer oslobadanje od poreza na tvrtku znaci da im je Grad Pula prištedio 100 kuna mjesecno jer godišnji porez iznosi oko 1.200 kuna.

- Što znaci pomoc od 100 kuna mjesecno kada su nam gubici 20 tisuca. Odluka Grada za pomoc poduzetnicima nije ništa drugo nego mazanje ociju, rekao nam je Danijel Tatic iz tvrtke Stilus classicus.

Istaknuo je da ih zapravo najviše vrijeda inertan odnos vlasti prema gradanima jer otkako su poceli radovi na rivi, nitko od nadležnih iz Grada nije došao i pitao ih s kakvim se problemima susrecu. Štoviše, nitko ne odgovara na njihove dopise i apele, samo dobivaju još vece racune.



Veli da su zbog teške situacije argumentirano zatražili da ih Grad oslobodi placanja spomenicke rente i komunalne naknade dok traju radovi na rivi jer im spomenicka renta kvartalno iznosi 4.000 kuna, a mjesecna komunalna naknada 1.740 kuna. Medutim, nikakav odgovor nisu dobili, samo racune za iducu godinu.

Pojedinci su, pak, donekle zadovoljni s pomoci. Jedan od njih je Boris Marušic koji je umjesto promjene lokacije za koju se zalagao, dobio pomoc u vidu smanjivanja naknade za zakup javne površine. Kaže da nije puno, ali da ce mu dobro doci.



Osim oslobadanja od poreza na tvrtku i snižavanja zakupnine, gradska je uprava donijela odluku o pravu na dodjelu bespovratnih sredstava u visini godišnje koncesije za šest pulskih brodara.

Medutim, upravo je ta odluka podigla najviše prašine jer, kako doznajemo od pojedinih brodara, nisu svi njome obuhvaceni i nije im jasno zašto.

- Slažem se da je pomoc Grada dobrodošla, no nisam siguran je li dovoljna. Šteta je velika, vec je sada jasno da ce promet biti upola manji nego prije. Prošle godine u ovo doba vec sam otplatio sva davanja za brod i ostale obveze, a ove godine još nisam zaradio ni lipe, rekao nam je vlasnik tvrtke Dek.

Dodao je da on nije obuhvacen gradskom pomoci te da ne zna zašto jer je najugroženiji buduci da mu je brodica privezana tocno nasuprot zgrade Glasa Istre. Zakljucio je da se vjerojatno radi o grešci koju ce pokušati ispraviti iduceg tjedna. (N. SOFTIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter