Poduzetnici pomažu sanaciju Odjela za dijalizu

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Napuknuti i derutni zidovi pored elektroinstalacija, te pregorjela neonska rasvjeta. To je slika koju smo zatekli posjetom Odjelu dijalize u sklopu pulske bolnice u Zagrebačkoj ulici. Međutim, uskoro će takva stvarnost biti slika iz prošlosti jer se nekolicina obrtnika i poduzetnika javila na apel voditelja tog odjela Oriana Bulića da se urede prostori ovog odjela. Što se tiče Odjela za dijalizu, koji je nakon psihijatrije u najlošijem stanju, bolnica je dobila pismo namjere općina Barban i Svetvinčenat da će osigurati građevinske usluge i potreban materijal za adaptaciju zgrade. Bolnica je zatražila, a prošlog petka i dobila suglasnost Ministarstva zdravlja za prihvat te donacije, pa će se obnoviti stolarija, podovi, oličiti zidovi. Zahvati su to vrijedni između 60 i 100 tisuća kuna, a prava cijena će se znati tek po obavljenom poslu.

- Pokrenuli smo društvenu akciju kako bi omogućili kroničnim bolesnicima da imaju što bolji i adekvatniji život u postupcima na koje su osuđeni. Ovdje dolaze tri puta tjedno, i borave po četiri sata, najteži pacijenti kojima je ovo jedini način da prežive. Imamo 21 dijalizno mjesto i liječimo oko 100-120 bolesnika iz gotovo čitave Istre, osim onih koji gravitiraju Labinu i Umagu, gdje također postoje Odjeli za dijalizu, iznio nam je Bulić.

Dodao je da su do sada napravili troškovnik i organizaciju potrebnih radova kako bi se radio dio po dio jer dijaliza mora raditi svaki dan.

- Program je sada gotov i mislim da ćemo u kratkom roku započeti s obnovom. Nismo išli na to da se uplaćuje na žiro-račun već da donatori izvedu određene radove ili doniraju materijal. Potrebni su nam stolarski, sobo-slikarski radovi i električni radovi. Tko god nam može pomoć čini humano djelo, rekao je Bulić.

Pojasnio je da će za 3-4 godine, kada se završi nova bolnica, Odjel za dijalizu biti preseljen u nove prostorije, a postojeći prostori ubuduće će biti u sastavu kampusa ili IDA-e. Ali da nisu mogli toliko čekati već da su se pokrenuli kako bi već sada dijalizu doveli u bolje stanje. Odgovarajući na pitanje zašto su tek sada reagirali, s obzirom da trošnost prostorija traje već duže vrijeme, Bulić nam je odgovorio kako ne bi ulazio u raspravu zašto se za to nije zauzelo bivše ravnateljstvo koje je ranije upravljalo bolnicom.

- Očito su imali svoju viziju i svoje prioritete. Odjel za dijalizu u Puli je napravljena prije 30-ak godina i praktički se nije obnavljao. Objekt više nije adekvatan, a bio je onda kada je izgrađen. Očito se čekala izgradnja nove bolnice u koju će biti preseljena. Ja sam preuzeo mjesto voditelja nefrologije i dijalize prije godinu dana. Prije četiri mjeseca smo taj problem počeli izlagati kako bi dobili adekvatne prostore dok se ne izgradi nova bolnica, zaključio je Bulić, napomenuvši kako su po samoj opremi pri vrhu u Hrvatskoj i da rade sve postupke koji se rade inače u Hrvatskoj. (Paulo GREGOROVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter