Poduzet. zone u Vodnjanu i Galižani spremne za potpore

Poslovna zona Galižana zauzima 71,5 hektara (D. MEMEDOVIĆ)
Poslovna zona Galižana zauzima 71,5 hektara (D. MEMEDOVIĆ)

Odluke o osnivanju Poslovne zone Vodnjan sjever i Poslovne zone Galižana donesene su na protekloj sjednici vodnjanskog vijeća. Obje zone postoje već niz godina, no nikad nisu bile donesene formalne odluke o njihovom osnivanju, što je pak preduvjet za njihovo upisivanje u jedinstveni registar poduzetničke infrastrukture jer samo tako stječu pravo na prijavu za korištenje potpora Ministarstva poduzetništva i obrta te druge natječaje.

Poslovna zona Vodnjan sjever osnovana je 2007. godine, a definirana je Prostornim planom uređenja grada Vodnjana kao zona gospodarske, pretežno zanatske i industrijske namjene. Ova poslovna zona zauzima površinu od 40-ak hektara, a vlasništvo građevinskih čestica je mješovito, uglavnom privatno i gradsko. Izgrađeni prostor u kojem djeluju poslovni subjekti čini oko jednu trećinu površine poduzetničke zone te je opremljen svom potrebnom infrastrukturom i uređenim prometnicama.       

Galižanska poslovna zona vodnjanskim prostornim planom je pak definirana kao zona proizvodne, pretežno zanatske namjene. Zauzima površinu od oko 71,5 hektara, a vlasništvo čestica je i ovdje pretežno privatno i gradsko te je njena jedna trećina izgrađena i opremljena infrastrukturom. Gradnja ove zone započela je 1984. godine temeljem tadašnjeg važećeg Prostornog plana Općine Pula. Vodnjanskim prostornim planom ova poslovna zona definirana je kao izdvojeno građevinsko područje proizvodne, pretežito zanatske namjene te je podijeljena na izgrađeni i neizgrađeni uređeni dio. Osnivač, nositelj i organizator razvoja obiju poslovnih zona je Grad Vodnjan. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter