Bistro "Punkt" na stadionu Aldo Drosina - jedinstveno društveno poduzeće čija je idejna začetnica Danijela Kasumović-Maružin upravo je proslavilo tri mjeseca uspješnog rada. Za koga su sve kuhali, koga zaposlili te što danas, nakon što je izašla na tržište, misli o ovoj ideji popričali smo s vlasnicom objekta, ali i njezinim radnicima.
- Odjekom u ljudi jako sam zadovoljna i vrlo ugodno iznenađena na potpori koju primamo. Ljudi su nas odlično prihvatili, imamo stalne goste koji nas se vraćaju, od organizacija do pojedinaca, navela nam je odmah u uvodu Kasumović-Maružin, inače po struci defektolog-edukacijski rehabilitator.
Problemi s kuharima
Dodajući da su tri mjeseca zapravo proletjela, navodi kako je neugodnosti imala s nekim stvarima na koje uopće nije računala da bi se mogli pokazati kao problematični. Jedno od njih je tako, kako nam priznaje, problemi s radnom snagom, odnosno kuharima koji su trebali biti "motor" cijele priče, ali muku muči kao i svi poduzetnici - s naplatom svoga rada.
- Nakon početnih muka i mijenjanja, sada je s nama novi, iskusni kuhar Ante Marković i nadam se da se energija više neće gubiti na takve stvari, veli nam Kasumović-Maružin pojašnjavajući da Punkt sada čine, uz kuhara, pet djelatnika - troje s poteškoćama i dvoje bez.
Od početka ovdje radi i Danijela Martić koja nam je kazala da je završila školu za Odgoj i obrazovanje i to za pomoćnu kuharicu. Ovdje, priča nam, voli raditi i ništa joj nije teško. "Radila sam već kao sobarica, ali ovdje mi je ljepše. Pomažem kuharu, pripremam salate, sve što treba", veli nam s osmijehom Danijela.
Potpora institucija i pojedinaca
- Uspostavili smo odličnu suradnju s nekim udrugama i institucijama pa tako po narudžbi pripremamo kolače za Dom Alfredo Štiglić, svakodnevno kuhamo za Dječji vrtić "Dobrilići", od nas redovito naručuju i neke firme poput B-travela, Coin inženjeringa, Javno-bilježničkog ureda Krajcar, djelatnici Opće bolnice Pule, Auto Benussija, radnici Uljanika, a zahvale ovim putem idu i Zakladi za poticanje partnerstava i razvoj civilnog društva koji nas svugdje promoviraju.
Inače, kako veli, Punkt radi od ponedjeljka do petka od 8 do 17 sati, u svom poslovnom prostoru imaju 18 sjedećih mjesta, a imaju i dostavu jela koja je moguća na broj telefona 670-217. Šef Ante jučer je tako za goste pripremio frigane papaline s krumpir salatom, bečki odrezak, rižoto "mare e monti", a posebno se pohvalio s lignjama u gorgonzoli s njokima koje, veli, ne sprema nitko u Puli.
Govoreći o planovima voditeljica navodi da im je uskoro u planu, u sklopu akcije "Hrvatska volontira", pokušati urediti neugledni zid preko puta preko puta bistroa. To bi se, dodaje, učinilo u suradnji sa školama, udrugama koje skrbe o osobama s invaliditetom i navijačkim skupinama, a čeka se još samo dozvola Grada Pule.
- Razmišljali smo o tome da, kada uredimo taj zid, zatražimo u najam i maleni dio ispred objekta pa da otvorimo terasu. Planova je zapravo puno - od toga da proširimo svoje usluge na način da djelatnici u poljoprivredi budu svakodnevno angažirani do toga da tijekom ljeta imamo svoj štand u gradu, na tržnici, gdje bismo nudili zdrave sokove, marende s nogu, voćne salate, a sve
kako bismo što više osoba s invaliditetom uključili u rad, ali i bili vidljivi te na taj način promovirali ovakvo društveno poduzetništvo i rušili barijere o osobama s invaliditetom, zaključuje Kasumović - Maružin. (B. PETROVIĆ, Snimio: D. ŠTIFANIĆ)