Poduzeca utajila 97 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poduzeca, njih 62, u kojima su od prosinca prošle godine do konca ovog lipnja obavljeni financijski nadzori, pokušala su zakinuti državu i radnike koje zapošljavaju za cak 97 milijuna kuna.

Financijski policajci i državni inspektori, naime, u promatranom su razdoblju utvrdili da su poduzeca kod kojih je obavljan nadzor obracunala 88,7 milijuna kuna manje poreza na dohodak no što su trebala, kao i 8,5 milijuna kuna manje doprinosa za obavezna osiguranja.

No, iako su evidentne nepravilnosti utvrdene u 62 financijska nadzora, pokrenute su svega tri kaznene prijave protiv odgovornih osoba u tim poduzecima. U svega dva slucaja izdana je privremena zabrana obavljanja djelatnosti te je pokrenuto pet optužnih prijedloga i izdano 16 rješenja o pocinjenim prekršajima.

Slabo punjenje proracuna, koje je dijelom rezultat bijega poslodavaca u sivu zonu rada, dovelo je do izvida financijske policije i inspektorata.

Zanimljivi su i podaci inspektora za radne odnose koji su od ožujka do kraja lipnja obavili 8,3 tisuce nadzora iz podrucja radnih odnosa i zaštite na radu. Inspektori su pritom zatekli 959 radnika koje poslodavci nisu prijavili mirovinskom i zdravstvenom osiguranju, te još 685 radnika cije su prijave kasnile. U nezakonitom radu, pak, zatecena su 143 radnika stranca.

Zbog težine otkrivenih prekršaja, inspektori rada su na mjesec dana zatvorili 175 poduzeca, ali se 81 tvrtka odlucila na otkup grijeha te su u proracun uplatile ukupno 3,9 milijuna kuna i tako sprijecile pecacenje radnih prostora na 30 dana.

U sijecnju je otkriven 91 strani radnik na crno. No, kako od veljace krecu sezonski poslovi bilo u graditeljstvu, poljoprivredi ili turizmu tako je i rastao broj ilegalaca na privremenom radu u Hrvatskoj. MUP ih je u veljaci otkrio 103, ožujku 156, travnju 176 te 145 u svibnju.


Podijeli: Facebook Twiter