Poduža je lista dječjih želja

Obilježavanje Dječjeg tjedan u Puli (D. MEMEDOVIĆ)
Obilježavanje Dječjeg tjedan u Puli (D. MEMEDOVIĆ)

Međunarodni dan djeteta i početak Dječjeg tjedna koji se ove godine održava pod motom "Ljubav djeci prije svega - Odrasli, imajte u vidu i naše prijedloge!", obilježeni su u ponedjeljak u Buzetu.

Učenike Osnove škole "Vazmoslav Gržalja", matične škole Buzet, a potom i mališane Dječjeg vrtića "Grdelin" primili su gradonačelnik Siniša Žulić i dogradonačelnica Ana Pernić koji su tijekom dana posjetili i područne škole u Vrhu i Roču. Gradski čelnici prigodnim su poklonima darivali mališane, ali i njihove učitelje s obzirom je jučer obilježen i Svjetski dan učitelja. Poduža je lista dječjih želja, a kombinacija novih i starih pitanja, raspoložila je gradske čelnike.

Osnovci iz viših razreda najviše zanimanja tradicionalno su pokazali za uvođenje modernih tehnologija u nastavni proces bilo da se radi o pametnim pločama ili tablet računalima. Dogradonačelnica Ana Pernić najavila je da se u buzetsku školu za početak planira uvesti jedna pametna učionica, a taj bi se projekt kandidirao na EU fondove. Osnovce je zanimalo može li se urediti sportsko igralište kod školske zgrade, između dječjeg igrališta i Sportske dvorane na što je gradonačelnik uzvratio da je moguće urediti manji sportski teren za nogomet i odbojku.

Osnovci su pokazali i interes za park sa spiralnim toboganom i sa vrtuljcima. Gradonačelnik Žulić najavio je da će ove godine započeti, a na proljeće iduće godine završiti izgradnja pustolovnog parka uzvodno od Tombasina i popularne pješačke staze "Sedam slapova", gdje će se postaviti most s prečkama, viseće platforme, mali zip-line, stepenica u stijeni, via ferrata, most od užeta... Simpatični su bili polaznici vrtića koji su odgovarali na pitanje što bi radili da su gradonačelnik.

- Da sam ja gradonačelnik svaki bi dan bile maškare, napisala je mala Hana, a Ernesto zaključio "Imao bi zlatan ključ i otvorio zlatna vrata. Bim da me svi slušaju".

Pula: Otvorenje uz puštanje balona u zrak

Puštanjem balona u zrak, s porukom "Ljubav djeci prije svega", te predstavom teatra Naranča "Zaljubljeni Pipo" u Mornaričkom parku u ponedjeljak je započeo Dječji tjedan koji će trajati do subote navečer. Kao i godinama unatrag, organizator Društvo Naša djeca, i ove je godine mališanima u njihovom tjednu ponudio bogat program iz dječjeg stvaralaštva, a surađujući s dječjim vrtićima, osnovnim školama, dječjim domovima, Općom bolnicom Pula, Gradom Pulom te Istarskom županijom.

Početak Dječjeg tjedana protekao je u znaku lijepog vremena, i u Mornaričkom parku se okupilo mnoštvo djece koji su s radošću i zanimanjem pomno pratili predstavu "Zaljubljeni Pipo". Odlična izvedba, zanimljiva tema, humoristične dosjetke i situacije, plijenile su pozornost djece čitavih 40 minuta koliko je trajala predstava. Štoviše, ne samo što su pomno pratili što se događa na sceni, mališani su zdušno sudjelovali i dovikivali "Pipu" što ga slijedi i što mora učiniti. Nakon što je Pipo konačno pronašao ljubav, uz poruku da "moraju ostati kakvi jesu", mališani su dobili balone u ruke te ih na znak dogradonačelnice Elene Buh Belci, pustili u zrak, obilježavajući time početak njihovog tjedna. Inače, ovaj se program provodi u cijeloj Hrvatskoj, pa se od 10.30 do 12 sati, okupili u svojim sredinama kako bi uputili javnosti poruku da upravo djeca naša budućnost.

U nastavku programa, u utorak će se za predškolce i osnovnoškolce u 8.15 sati, potom u 9.30 te u 10.45 sati u velikoj dvorani Dječjeg kreativnog centra, održati lutkarska predstava "Dobro se dobrim vraća" koju izvodi Produkcija Z iz Splita. Ista predstava na rasporedu je i u srijedu. Istog dana, ali u 12 sati, u okviru programa Saveza DND-a Hrvatske, predstavnici DND-a, Grada Pule i Istarske županije posjetit će dječji odjel. U sklopu akcije "Za osmijeh djeteta u bolnici", donirat će didaktički materijal za Veselu igraonicu na dječjem odjelu. Prigodnim programom male bolesnike će uveseliti djeca OŠ Vidikovac.

U povodu Dječjeg tjedna, mališane će na odjelu pedijatrije posjetiti i glumci teatra Naranča s prigodnim programom. U 12.30 sati, održat će se i posjet rodilištu. DND je iz proračunskih sredstava grada Pule i Istarske županije namijenjenih ovoj akciji, kupilo 30 stolica za pedijatrijsku polikliniku te kolica za prematanje beba za Odjel ginekologije i porodništva, a sve u dogovoru s voditeljima navedenih odjela. Svaka će rodilja dobiti ružu.

U petak, na inicijativu Udruge privatnih vrtića Istarske županije na Forumu će se u 10 sati organizirati ples i vježbanje uz stručno vodstvo, a u subotu je na rasporedu program za učenike sedmih i osmih razreda - 7. humanitarna čajanka u klubu Uljanik. (G. ČALIĆ ŠVERKO, N. SOFTIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter