Podržimo JazzIstru i njihovu salsu!

Branko Sterpin, Ivana i Miron Hauser (Z. ANGELESKI)
Branko Sterpin, Ivana i Miron Hauser (Z. ANGELESKI)

Nakon što su upravo njih dvojica prije dvije godine inicirali osnivanje JazzIstra Orchestra - istarskog profesionalnog jazz orkestra, koji bi, podrži li ih prije svih Istarska županija, trebao brojati 17 zaposlenih akademskih obrazovanih jazz glazbenika, renomirani pulski glazbenici, trubač Branko Sterpin i trombonist Miron Hauser novinarima su u pulskom Beer Clubu najavili novi koncert ovog orkestra, koji će se održati u četvrtak s početkom u 20 sati u pulskom Circolu.

Pored njih dvojice, detalje koncerta naslovljenog "JazzIstra Orchestra goes latin!" prezentirala je u ime organizatora Ivana Hauser.

Predstojećim, drugim koncertom JazzIstra Orchestra odat će se hommage salsi, glazbenom žanru koji je procvjetao na njujorškoj glazbenoj sceni 70-ih godina i zauvijek promijenio daljnji tijek američke glazbe, ponajviše jazza, dok je prvi koncert ovog orkestra u travnju 2014. u Istarskom narodnom kazalištu, tada zajedno s posebnom gošćom Tamarom Obrovac, bio usmjeren na aranžmane tradicionalnih istarskih napjeva.

- U Circolu će na repertoaru biti većinom pjesme nastale u doba eksplozije salsa pokreta 70-ih u New Yorku, pjesme iz Portorika, nešto latino jazza i kubanskog sina, kaže Miron Hauser. Cijena ulaznice za koncert iznosi 40 kuna, a nakon koncerta after party je u Beer Clubu.

Na pitanje hoće li uspjeti formirati profesionalni ansambl, Sterpin je naglasio da sve ovisi o ključnoj podršci Istarske Županije.

"Imamo u Istri puno jazz festivala, imamo puno akademski obrazovanih jazz glazbenika; ova je regija spojena s jazzom, a tu je i turizam", dodao je Sterpin, zahvalivši se ovom prilikom Puhačkom orkestru Grada Pule za ustupanje opreme, pojedinih instrumenata kao i prostorija za probe.

Ideju profesionalnog orkestra pojasnila je zatim Ivana Hauser i kazala: "Ti bi ljudi živjeli i radili u Istri. Ne bi više glazbenici bili prisiljavani odlaziti van. Bili bi uključeni u školovanje djece, i u školama i na seminarima. Obogatila bi se kulturna sredina, i to vlastitom produkcijom; ne bi se plaćala gostovanja. Ova ideja nije nametnuta izvana nego se ovdje dogodila cijela jedna generacija glazbenika."

Uz najvažniju potporu Istarske županije, prema planu inicijatora, zajedničkim bi se snagama udružilo deset istarskih gradova koji bi sufinancirali ovaj projekt, uz uključenje i Kopra, Trsta, Lovrana, Opatije, dakle geografske Istre. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter