Podržavamo uvođenje državne potpore za starije koji nisu radili

Silvano Hrelja (N. LAZAREVIĆ)
Silvano Hrelja (N. LAZAREVIĆ)

Ideja o uvođenju nacionalne mirovine, koju će Vlada u formi zakona uskoro predložiti Hrvatskom saboru, dobit će podršku Hrvatske stranke umirovljenika. Predsjednik i saborski zastupnik te stranke Silvano Hrelja naglašava kako je ta ideja "predizborna", ali i dobra, jer ljudima treba pomoći. Hrelja tvrdi i kako se ne može raditi o mirovini, nego o naknadi, socijalnoj pomoći ili nečem sličnom.

- Podržavamo tu ideju, iako se ne može raditi o mirovini kakvu poznaje naše zakonodavstvo. Mirovine proizlaze iz uplaćenih naknada, što nije slučaj ako će je dobivati osobe bez radnog staža. Ovo bi bila državna potpore za starije od 65 godine koji nikada nisu radili. Ali, to je mrkva na dugom štapu - zakon bi vrijedio tek od 2021. godine, pojašnjava Hrelja.

- Zakon o nacionalnoj mirovini trebao bi, ipak, biti donešen u aktualnom saborskom sazivu?

- Najlakše je donositi zakone koje će provoditi netko drugi. Mislim da Vlada može naći prostora da to učini i prije, posebno u trenutku kad je jasno da su proračunski novac dali i bogatima. Treba primijeniti i druge kriterije pri odlučivanju tko će dobiti tu mirovinu ili potporu, a ne samo kriterij da nema ni petnaest godina radnog staža. Zar će oni koji imaju desetak apartmana u najmu, ali nikad nisu radili, također imati pravo na nacionalnu mirovinu? Imovinska klauzula svakako se mora poštovati.

- Može li državni proračun izdržati još stotinjak tisuća umirovljenika, ili korisnika novčane pomoći, više?

- Država može svašta platiti ako napravi prenamjenu sredstava. Ako je riječ o masovnoj mjeri, jasno je kako svota koja će se primati neće biti velika. No, biti će redovita, svaki mjesec, i davat će građanima sigurnost. Siguran sam da cifre neće biti izdašne.

 Ali, imam i prijedlog koji bi Vlada mogla primijeniti kad govori o nacionalnim mirovinama.

- Kakav prijedlog?

- Vlada govori o nacionalnoj mirovini za sve koji nemaju petnaest godina radnog staža. Ali, ima ljudi koji imaju deset ili 13 godina staža. Zašto njima ne daju ostvarenu mirovinu za staž koji imaju? Za staž od 14 godina, mirovina bi bila 840 kuna, pa zašto to ne priznati građanima koji na to imaju pravo? Zar je bolje imati ih na socijali ili priznati im pravo koje imaju na osnovu uplate doprinose? Pa mogu i kasnije u mirovinu, ako im se priznaju odrađene godine.

- Je li doista riječ o sto tisuća potencijalnih korisnika nacionalne mirovine?

- Riječ je predizbornom nabacivanju populističkim rješenjima. Treba sjesti i istražiti stanje, a ne pogađati brojke za koje nema argumenata. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter