Podržavam kandidaturu Danijela Ferića za gradonačelnika Pule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski saborski zastupnik Peđa Grbin postao je najviše pozicionirani dužnosnik SDP-a iz Istarske županije. Na izbornom saboru stranke Grbin je izabran u Predsjedništvo SDP-a, čime je pokazao da uživa znatnu podršku u stranačkim redovima. U Glavni odbor SDP-a izabrano je još nekoliko Istrana – Ada Damjanac, Mauro Jurman, Danijel Mohorović, Marko Ferenac i Danijel Ferić – što znači da su podršku unutar stranke dobili dužnosnici skloni politici Zorana Milanovića, koji su proteklih dvije godine "ratovali" s konkurentima poput Maje Šarić ili Dine Kozlevca koji je napustio SDP.

- Što za Vas osobno i za istarski SDP znači izbor u Predsjedništvo SDP-a?

- Za mene osobno izbor u Predsjedništvo SDP-a znači veliko priznanje da su naši članovi prepoznali i podržali moj rad. Također, to je i repozicioniranje SDP-a Istre. Po prvi puta imamo izravnu zastupljenost u najvišem stranačkom tijelu, a to je i znak da za kvalitetno vođenje stranke u Istri treba imati autonomnu politiku. Da li će ta autonomna politika značiti suradnju ili nesuradnju s IDS-om, potpuno je drugo pitanje. Ali, svakako će značiti da suradnja znači razumijevanje stavova SDP-a, a ne bezuvjetno prihvaćanje onoga što dolazi s druge strane.

- Znači li to da još nema odluke o suradnji za predstojeće lokalne izbore?

- Odluka u suradnji na lokalnim izborima bit će kombinacija odluke na nacionalnom nivou o ukupnom pristupu tim izborima, te stranke na lokalnom nivou o izboru koalicijskih partnera.

- Govorilo se kako ćete biti kandidat za gradonačelnika Pule?

- SDP je po načelu jedan član – jedan glas izabrao predsjednike svojih gradskih organizacija, što su, u osnovi, bili i predizbori za naše kandidate za mjesta gradonačelnika. To je Danijel Ferić i on će biti kandidat SDP-a za gradonačelnika Pule. On u tome uživa moju apsolutnu podršku.

- Izbor članova GO SDP-a pokazao je posvemašnju "propast" linije koju u istarskom SDP-u predvodi bivša predsjednica Maja Šarić, koja nije izabrana u stranačka tijela. Što će biti s tim unutarstranačkim oponentima?

- Svi su dobrodošli bez obzira na kandidata kojeg su podupirali u posljednjih nekoliko mjeseci. Upravo je pluralizam mišljenja ono što nas čini jačim. Čistke u SDP-u ne dolaze u obzir.

- Kako danas, iz oporbenih redova u Hrvatskom saboru, gledate na velika obećanja HDZ-a i Domoljubne koalicije koja se odnose na Istru? Gradit će se tuneli, ceste i željeznica – sve što SDP-ova vlast nije gradila?

- Svaki Istrijan vidi što se gradilo u Istri i koliko su se ulaganja povećala u prethodne četiri godine. Vidjelo se to cestama, ulaganju u vodozaštitu i u pulskoj bolnici. HDZ-ova invazija na Istru očituje se prije svega u smanjenju svih tih izdvajanja. Pa samo su Sveučilištu u Puli sredstva za europske programe smanjena za četrdeset puta. HDZ govori lažnim obećanjima. Da misle iskreno, mogli su prije mjesec dana usvojiti naše i IDS-ove amandmane na proračun, kako bi se dio sredstava za Istru barem zadržao na jednakom nivou kao prethodnih godina. (Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter