Podrške novinarima Glasa Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ovih dana sa zanimanjem pratimo zbivanja oko štrajka clanova sindikata i radnika zaposlenih u Glasu Istre novine d.o.o. te Vam ovim putem, u ime clanova udruženih sindikata Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i u moje osobno ime želim dati bezrezervnu podršku u Vašim nastojanjima da se legalnim sredstvima, na dostojanstven i odlucan nacin, izborite za Vaša prava iz radnog odnosa. Prihvatljiva razina materijalnih prava utvrdenih kolektivnim ugovorom i osiguranje dostojanstvenih uvjeta rada nužan su i potrebit zalog neovisnosti, atraktivnosti i objektivnosti novinara u današnjem društvenom i gospodarskom trenutku opce poremecenog sustava vrijednosti. U situaciji kada rapidno pada povjerenje gradana u efikasnost rada institucija sustava objektivno novinarsko izvještavanje postaje glavni izvor informacija i zalog probudene savjesti društva.

Smanjivanjem radnickih prava i prava iz rada postižu se kratkorocni efekti i moguce uštede koje dugorocno mogu stvoriti nepotrebnu atmosferu nezadovoljstva, pada kvalitete i objektivnosti izvještavanja. Stoga apeliramo i na predstavnike vlasnika i poslodavca da na partnerskim osnovama s predstavnicima sindikata postignu prihvatljiv dogovor koji ce jamciti dosadašnju razinu materijalnih prava kao garancije svježeg i objektivnog novinarstva, što citatelji uvijek znaju i znat ce prepoznati." (Slobodan Kapor, dipl. iur.povjerenik SSSH-a za Istarsku županiju)

Ostanite ustrajni
"Glas Istre je jedan od važnih simbola regije, neizostavan cimbenik u javnom, privatnom i politickom životu Istrana. Kako je ne samo zbog politickih prilika, nego i zbog neadekvatnih poslovnih poteza naš Glas Istre doveden u nepovoljnu situaciju, kada je preuzimanje do tada neovisne novine postalo stvarnost, ne iznenaduje je naš niti ugroza prava novinara. Kontrola medija se postiže samo onda kada se kontroliraju novinari koji medije stvaraju. U tom kontekstu vidimo i posljednja dogadanja u Glasu Istre.

Stoga Vas u potpunosti podržavamo u borbi za Vaša materijalna, radna i ljudska prava. Ostanite ustrajni i neovisni, neka Vaš Glas Istre i dalje ostane jedan od važnih cimbenika slobode rijeci i demokracije, jedno od opce poznatih mjesta u svakodnevnici istarskog puka. Podržavamo Vašu borbu, jer samo neovisni novinari, bez pritiska i ucjena svake vrste, mogu stvarati neovisnu novinu. Na koncu; ako zakljucite da je štrajk, ili neki drugi oblik legalne borbe primjeren nacin za obranu Vaših novinarskih prava, stojimo u cijelosti uz Vas. Neka Glas Istre ostane ono što je oduvijek bio; novina u srcu i za srce istarskog covjeka." (mg. sc. Josip Anton Rupnik, Predsjednik Zelene Stranke - Zelene Alternative)

Borba za dostojanstvo svih
"Clanovi Pulske grupe izražavaju podršku svim novinarima Glasa Istre koji su ovih dana kolektivnom akcijom stali u obranu svojih prava, novinarskih sloboda i sloboda medija. Riskirajuci svoja radna mjesta, ukazuju dokle seže politicka kontrola nad našim životima. Zato je ovo borba za ljudska prava i dostojanstvo svih nas ponaosob."

Hrabri i nepristrani

"Novinari Glasa Istre uvijek su se borili za prava ugroženih radnika i službenika. Novinari su uvijek hrabro i nepristrano iznosili cinjenice kakve jesu, bez imalo uljepšavanja. Uvijek su dobro suradivali sa sindikatima. Ja otvoreno, kao županijski povjerenik, zahvalan novinarima Glasa Istre na njihovoj nesebicnoj pomoci i suradnji, dajem totalnu podršku štrajku novinara kao sredstvu za ostvarivanje njihovih prava. Dragi prijatelji, borite se. Imate totalno našu podršku." (Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, županijski povjerenik Denis Buršic)

Opravdanost novinarskih zahtjeva
"Centar za gradanske inicijative daje podršku sindikatu novinara i novinarki u nastojanjima da se izbore za svoja radnicka prava, svoje place i radna mjesta. Podršku dajemo jer smatramo opravdanim zahtjeve sindikata da se na teret njihovih placa i statusa ne podmiruju obaveze i dugovi nastali špekulativnim aktivnostima uprave novina, tim prije što ni jedna od tih poslovnih aktivnosti nema nikakve dodirne tocke s izdavanjem ovih novina. Glas Istre smatramo važnim glasilom koje je osnovano s ciljem objektivnog i potpunog informiranja gradana, pa zbog tog javnog interesa i dostupnosti punih informacija, našu posebnu potporu dajemo novinarima, koji ovim aktivnostima i najavom štrajka, traže punu slobodu izvještavanja i djelovanja bez cenzure.

Nadamo se da ce uprava Glasa Istre prepoznati opravdanost zahtjeva novinara i novinarki tj. osoba koji jedini doprinose citanosti i prepoznatljivosti Glasa Istre, te da ce ukloniti sve razloge koji su motivirali novinare i novinarke za najavu štrajka. (Silvia Žufic Dujmovic, koordinatorica Centra za gradanske inicijative Porec)


Podijeli: Facebook Twiter