Podrška ulasku u EU ispod 50 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada nema baš puno razloga za optimizam kad je u pitanju referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju: u dvije ankete koje smo jucer dobili na uvid podrška ukupnog birackog tijela pala je ispod 50 posto.

- Zabrinjavajuce je što podrška gradana za ulazak Hrvatske u Europsku uniju ne raste, nego cak pada te je sada ispod 50 posto, izjavio je jucer predsjednik Republike Ivo Josipovic, komentirajuci podatke dvaju najnovijih istraživanja javnog mnijenja prema kojima hrvatsko clanstvo u EU-u podupire 48, odnosno 49,6 posto gradana.

Prema podacima MVPEI, najveca podrška ulasku u EU vlada u sjevernoj Hrvatskoj, Lici i Banovini te Hrvatskom primorju i Istri, ali ni u tim regijama ne prelazi 50 posto. Dapace, na tim podrucjima je i najveci postotak protivnika. Ocito je, medutim, da ima prostora za poboljšanja. Primjerice, više od cetvrtine stanovnika Dalmacije još uvijek nije odlucilo je li za ili protiv clanstva u EU-u.

Predsjednik Republike istaknuo je da ne bi bilo dobro da odluka o ulasku u EU bude donesena «tankom vecinom», a upravo bi se to dogodilo ako odaziv na referendum bude slab.

- Odluka o pristupanju EU-u mora imati legitimitet, a to može imati samo ako je donese znacajna vecina gradana Hrvatske, kazao je Josipovic. Dodao je da je vec pozvao i Vladu i oporbu da rade na podizanju potpore gradana clanstvu u EU-u. Više od 90 posto relevantnih politickih stranaka ugradilo je u svoje programe europsku buducnost Hrvatske i sada je na njima, istice predsjednik, da održe svoje obecanje.

- Hrvatska mora uci u EU jer bi inace ostala «slijepo crijevo», bila bi osudena na stagnaciju, konstatirao je predsjednik u govoru koji je jucer održao na proslavi 48. obljetnice Fakulteta politickih znanosti u Zagrebu.

Zabrinjavajuci trend u svom je redovitom CRO-Demoskopu zabilježila agencija Promocija Plus. «Vec cetvrti mjesec zaredom slabi podrška hrvatskom clanstvu u EU-u i nakon više od pola godine ponovno je ispodpolovicna», navode u analizi rezultata istraživanja radenog 2. i 3. studenog. U njihovoj se anketi za clanstvo izjasnilo 49,6 posto ispitanika, protiv je bilo njih 39,8 posto, a 10,6 posto je neodlucnih.

«Ovaj bi trend mogao zabrinuti nositelje izvršne vlasti, kao i gotovo sve politicke stranke (koje su eurooptimisti) kada se u trenutku približavanja završetku pregovora smanjuje podrška clanstvu u Uniji», zakljucuju autori istraživanja.

Anketa koju je za Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija odradio Ipsos Puls samo je dijelom optimisticnija. U cijelom uzorku zagovornika Unije je svega 48 posto, protivnika 36 posto, a ostali su neodlucni.

No, u MVPEI-ju se puno više pouzdaju u broj zagovornika EU-a medu onima koji bi izašli na referendum. «Nama su važni oni koji bi izašli na referendum jer ce o njima ovisiti odluka», kažu u MVPEI-ju. Zato svoj optimizam grade na podatku o 62 posto onih koji bi otišli na biralište i zaokružili «da», a ne na podacima koji se odnose na cjelokupno stanovništvo.


Podijeli: Facebook Twiter