Podrška ravnateljici muzeja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavno neodržavanje izložbe i najava odgadanja sljedece Rovinjskog art programa (RAP) dobilo je svoj epilog i na sjednici Gradskog vijeca. Nezavisni vijecnik Bruno Poropat pitao je jesu li u Zavicajnom muzeju, koje vodi i galerijske djelatnosti, smirene tenzije i hoce li se zbivanja oko RAP-a odraziti na organizaciju izložbi koje su rovinjska institucija - vecerašnje Likovne kolonije i Grisije iduce nedjelje.

Zamjenik gradonacelnika Marino Budicin, koji godinama skrbi o rovinjskoj kulturi, rekao je da je neodržavanje izložbe RAP-a u Galeriji sv. Tome bila kap koja je prelila cašu nesporazuma kustosa Darija Sošica i nove ravnateljice muzeja Marije Smolice.

- U rješavanje nesporazuma ukljucili smo se svi odgovorni za rad muzeja - Upravno vijece, sam Budicin i gradska procelnica Edita Sošic Blaževic. Savjetovao sam Sošica da mora postupati profesionalno, u skladu s aktima muzeja i kolegijalno. Kad je rijec o realizaciji programa, upozorio sam ga da se on mora odvijati prema financijskom planu, pa se svaka promjena mora dogovarati s ravnateljicom, koja je za to odgovorna, posebno sada, kada ima problema s ostvarenjem proracunskih prihoda, rekao je Budicin.

Kad je rijec o Likovnoj koloniji i Grisiji, istaknuo je da su pripreme u tijeku. Napomenuo je da je ravnateljica Smolica pismeno obavijestila Viktora Popovica zbog cega je došlo do nesuglasica radi kojih je on demonstrativno skinuo vec postavljenu izložbu i vratio se u Split. S njim se solidarizirao i drugi splitski umjetnik Dejan Jokanovic, pa je i sljedeca izložba RAP-a došla u pitanje.

Ukljucujuci se u raspravu gradonacelnik Giovani Sponza je rekao da stoji iza rijeci i postupaka Budicina i ravnateljice Marije Smolice.

- Da ja kao gradonacelnik ovako postupim kada bi me po dolasku u neki grad smjestili u sobu koja nema klime, a onda samoinicijativno potražim drugi smještaj, s punim pravom mediji bi me kriticki uvrstili u udarne vijesti. Ne bi nam škodilo kada bismo, posebno u današnjim prilikama, imali i malu dozu skromnosti, jer bismo tada puno bolje funkcionirali, rekao je Sponza.


Podijeli: Facebook Twiter