Podrška nogometnom spektaklu u Areni

Simulacija malog nogometa u Areni
Simulacija malog nogometa u Areni

Gradonačelnik Pule Boris Miletić i istarski župan Valter Flego ugostili u četvrtak u prostorijama Komunalne palače Jasnu Bas, koja je ataše za znanstvenu i sveučilišnu suradnju Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj. Povod je bila organizacija spektakla malog nogometa "Football seven", sve popularnijeg nogometa "7 na 7".

Francuska podrška

Riječ je o humanitarnoj utakmici između postave Hrvatske i Francuske reprezentacije sa Svjetskog nogometnog prvenstva 1998. godine, koja bi se najvjerojatnije trebala održati sredinom iduće godine na igralištu s umjetnom travom u pulskoj Areni. Stoga je u pratnji francuske delegacije bio i jedan od organizatora i inicijatora turnira Slavko Šimunović te legendarni "vatreni lakat" Aljoša Asanović.

- Upravo smo u ozbiljnoj organizaciji footballa u Areni trebali podršku francuskog veleposlanstva. Razlog više je što se iduće godine obilježava 20. godišnjica Francuskog prvenstva gdje su naši "vatreni" bili brončani, a imali su susret i s reprezentacijom Francuske pa nam je eto i to prigoda da u pulsku Arenu privučemo nogometne veterane, hrvatske i francuske. Ujedno je riječ o nevjerojatnoj manifestaciji koja za cilj ima iznimnu promociju Arene, sporta, ali i Pule, Istre i Hrvatske, naglasio je gradonačelnik Miletić.

Asanović se zahvalio francuskom veleposlanstvu jer su našli vremena doći i sudjelovati u ovom projektu, te gradonačelniku i županu koji su ih primili.

- Organizacija ovakvog događaja iznimna je prilika, ali i čast, jer nogomet 6+1 označava početak nove generacije malog nogometa, da ga tako nazovemo. Nadam se da ćemo upravo u Puli ostvariti tu promociju sporta, ali i ljudi te grada Pule i Hrvatske, naglasio je Asanović i najavio dolazak prije svega hrvatskih nogometnih veterana, ali i francuskih.

Nogometne zvijezde

- Nadam se da će doći i sve njihove zvijezde, ali to ovisi o nizu faktora i dogovora između Hrvatskog nogometnog saveza, koji nas podržava, i francuskog, naglasio je Asanović te pritom najavio mogućnost dolaska Zinedine Zidanea, trenera Didiera Deschampsa, ali uz određene pretpostavke koje se moraju ostvariti, prije svega odgovarajući termin u Areni, imajući na umu da se iduće godine održava i Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji.

Župan Valter Flego prisjetio se sraza hrvatske i francuske reprezentacije 8. srpnja 1998. godine kada je Hrvatska izgubila rezultatom 2 -1.

- Upravo prisjećanje na polufinalne golove i te emocije kojima su bili popraćeni, bude entuzijazam i pri najavi novog sraza 'trikolora' i 'vatrenih' u Areni. Sjajna je to promocija za Istru, Hrvatsku i grad Pulu jer ovaj novi nogomet sa sedam igrača postaje sve prepoznatljiviji u Europi i u svijetu. Ako se dobro sjećate i Aljoša Asanović imao je broj 7 na leđima i sve je to jedna lijepa simbolika. Velika je i lijepa ideja da se i ispred Europskog parlamenta u Bruxellesu odigra utakmica koja bi promovirala taj nogomet i taj događaj, a poveznica je legendarni kapetan grčke reprezentacije iz 2004. godine kada su postali europski prvaci, Teodoros Zagorakis, koji je trenutno europarlamentarac. Mi ćemo, naravno, pružiti svu našu podršku, organizacijsku i logističku, istaknuo je župan Flego.

Enogastronomska i kulturna suradnja s Francuskom

Susret s predstavnicom francuskog veleposlanstva bila je prilika i za razgovor o drugim zajedničkim temama, te je tako neizostavno bilo spominjanje suradnje na enogastronomskom planu, od vina i maslinovog ulja do tartufa i pršuta, ali i kulturne, pa je tako dogovorena velika izložba šivanih brodova, u suradnji s Arheološkim muzejom Istre. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter