Podrška djeci s poteškoćama u razvoju

Minijaturna singerica s početka 20. st.
Minijaturna singerica s početka 20. st.

Na humanitarnom koncertu "Istra biskupu Dragutinu Nežiću" koji je u organizaciji Caritasa Biskupije porečke i pulske u subotu održan u sportskoj dvorani Pazinskog kolegija prikupljeno je 50.000 kuna pomoći za rad Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju "Hoću-mogu".

Primajući ček s donacijom od biskupa porečkog i pulskog Dražena Kutleše, predsjednica udruge Klarita Radoš Matijašić rekla je da će donacija biti iskorištena za nastavak već započetih projekata, od kojih neke jedino oni provode u Istri, kao što je primjerice Vojta terapija, te progovorila o poteškoćama s kojima se suočavaju roditelji djece s poteškoćama u razvoju, jer se njihov život u potpunosti mora prilagoditi terapijama i drugim potrebama djece kako bi im se omogućilo što je moguće kvalitetniji život u zdravstvenom i društvenom smislu.

- Spoznali smo da su djeca s teškoćama jedan biser u društvu, zbog njih smo mi roditelji postali bolji ljudi, naučili su nas njegovati najvažnije životne vrijednosti, rekla je Radoš Matijašić te pozvala sve okupljene da poštuju različitost i da podrže takvu djecu i njihove roditelje. Na koncertu su nastupili Limena glazba Pazin pod ravnanjem dirigenta Alda Foška, sestre Nina i Ana Fakin, Vokalno instrumentalni sastav Kerubini iz župe sv. Barbare u Raši, Dominik Draguzet, sestre Nikolina i Petra Kuhar uz pratnju na harmonici njihova brata Marka, Luka Krulčić uz instrumentalu pratnju Nikole Lovrinića, te grupa mladih Sv. Mihovil iz Žminja, a Nina Fakin i Nina Buršić nastupile su i kao recitatorke.

Ravnatelj biskupijskog Caritasa Željko Zec podsjetio je na osmogodišnju tradiciju održavanja ovakvih humanitarnih koncerata, najprije u porečkoj dvorani Žatika a zatim u dvorani Pazinskog kolegija, na kojima su prijašnjih godina prikupljana sredstva za pomoć potrebitim obiteljima, za potrebe liječenja jedne teško bolesne mlade profesorice iz Štinjana, za Službu palijativne skrbi Istarske županije, za osiguravanje kvalitetnijeg života i liječenje autistične djece na području Istarske županije, za pomoć slabovidnim osobama, za obitelj s osmero djece koja je ostala bez svoje obiteljske kuće, a prošle godine donirana su sredstva za pomoć pri kupnji specijalnih kreveta za potrebe palijativne skrbi u Istarskoj županiji. Ove je godine koncert bio posvećen negdašnjem istarskom biskupu Dragutinu Nežiću o kome je detaljnije govorio Josip Grbac. Nakon koncerta učenicima, studentima i doktorandima podijeljene su 443 stipendije Biskupijske zaklade blaženi Miroslav Bulešić, u ukupnom iznosu od oko 1,6 milijuna kuna. Osnovnoškolci su dobili godišnju stipendiju od 2.500 kuna, srednjoškolci 3.500 kuna, studenti 5.000 kuna, te doktorandi po 10.000 kuna. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter