Podravka spriječila stečaj Mirne te odblokirala račun

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

U subotu je Podravka deblokirala račun Mirne, a u ponedjeljak je na ročištu utvrđeno kako više ne postoje razlozi za otvaranje stečajnog postupka nad rovinjskim riboprerađivačem. Izjavio nam je to Dušan Crljenko iz Rijeke kojeg je 29. siječnja sutkinja Trgovačkog suda u Rijeci Daniela Korlević imenovala za privremenog stečajnog upravitelja. Odnosno, sutkinja je tada pokrenula prethodni postupak radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečaja i naložila Crljenku da izvrši pregled Mirninog poslovnog prostora te uvid u knjige i poslovnu dokumentaciju te da nakon toga podnese izvješće u kojem će iznijeti svoje stručno mišljenje o tome postoje li uvjeti za otvaranje stečaja.

Crljenko je bio dužan predati sutkinji pisano izvješće najkasnije do danas kada se na Trgovačkom sudu u Rijeci održavalo ročište radi rasprave o uvjetima za otvaranje stečajnog postupka. Crljenko nam je nakon ročišta, zadovoljan donesenom odlukom, rekao kako je račun Mirne odblokiran prvi put nakon 10 godina, a tijekom kojih je tvrtka poslovala putem svoje tvrtke kćeri.

"Sada Mirna ima čak i nešto sredstava na računu u banci za podmirenje obveza", zaključio je. Dakle, Podravka je u posljednji trenutak, odblokirala račun Mirne tako što je direktno podmirila znatan iznos dospjelih tražbina te pružila jamstva za podmirenje preostalih tražbina vjerovnika koje su bile evidentirane u očevidniku Fine. Odnosno, da to nisu učinili u subotu jučer bi vjerojatno bila donijeta odluka o otvaranju stečaja. Odgovarajući na naš upit iz Podravke su nam ukratko naveli kako su ovime stvoreni preduvjeti za daljnje normalno poslovanje Mirne.

- Na danas održanom ročištu pri Trgovačkom sudu u Rijeci utvrđeno je kako više ne postoje razlozi za otvaranje stečajnog postupka nad Mirnom te da će se donijeti odluka o obustavi stečajnog postupka. S obzirom da je do završetak prethodnog postupka Mirna postala sposobna za plaćanje, time što joj je deblokiran račun, otpali su zakonom predviđeni razlozi za otvaranje odnosno daljnje vođenje stečajnog postupka, zaključuju iz Podravke, tvrtke koja je većinski vlasnik Mirne.

Da koprivnički prehrambeni div ima ozbiljne namjere s Mirnom potvrdili su kada su krajem kolovoza 2014. kupili većinski paket dionica i najavila preseljenje u Rovinj proizvodnje konzervirane ribe pod brendom Eva, odnosno posla od kojeg godišnje prihoduje 100 milijuna kuna iz inozemstva te 40 milijuna kuna iz Hrvatske. Nakon toga je Podravka osiguravala novac za isplatu naknade za posao za 200-tinjak radnika Mirne, a taj novac sada Podravka potražuje od Mirne. (P. GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter