Podravka prodaje 42,2 posto dionica Mirne

Ilustracija iz arhive (M. Mi)
Ilustracija iz arhive (M. Mi)

Podravka je putem Zagrebačke burze izvijestila da će se u postupku izvansudskog namirenja putem javne dražbe prodati 42,2 posto dionica rovinjske tvrtke Mirna, koje su u vlasništvu njenog založnog dužnika, tvrtke Pluris u stečaju.

"Podravka je ovlastila investicijsko društvo Interkapital vrijednosni papiri za organizaciju i provođenje prodaje u postupku izvansudskog namirenja zalogom osigurane tražbine Podravke, i to prodajom 155.329 dionica (što čini 42,20 posto ukupno izdanih dionica) tvrtke Mirna Poslovni sistem za ulov, preradu i promet ribom i ribljim prerađevinama, iz Rovinja, imatelja (založnog dužnika) Pluris u stečaju", navodi se u objavi Podravke.

Prodaja u postupku izvansudskog namirenja provest će se putem javne dražbe koja će biti oglašena sutra, 13. ožujka, naveli su iz Podravke.

Oko sudbine Mirne u zadnje je vrijeme bilo dosta rasprava. Uprava Mirne prošli je tjedan podnijela žalbu protiv rješenja o obustavi postupka predstečajne nagodbe u cilju poništenja zadnjeg ročišta i zakazivanja novog, na kojem bi se ponovno razmotrile sve činjenice i argumenti te spasila 252 radna mjesta i očuvala proizvodnja. 

Rješenje kojim se obustavlja postupak predstečajne nagodbe nad Mirnom Nagodbeno vijeće Fine objavilo je 25. veljače, uz obrazloženje da se postupak mora obustaviti zbog neizglasavanja plana financijskog restrukturiranja tvrtke te zbog isteka zakonskog roka za provođenje tog postupka. (Hina)

Cesarec Salopek: To nije dopušteno

Nataša Cesarec Salopek iz agencije IM&C dostavila je večeras izjavu u ime Mirne vezanu uz najavu Podravke o prodaji dionica Mirne d.d. u postupku izvansudskog namirenja zalogom osigurane tražbine Podravke javnom dražbom.

"Prodaja dionica društva Mirna d.d. i namirenje izvansudskim putem nije dopuštena. Naime, temeljem članka 495. st.2. Zakona o tržištu kapitala izričito je zabranjeno namirenje izvansudskim putem u slučaju kada je založno pravo zasnovano prisilnim putem. Podravka d.d. stekla je založno pravo na dionicama Mirne d.d. prisilnim putem i to Rješenjem o ovrsi Trgovačkog suda u Varaždinu od 17.6.2010. godine. Donošenjem rješenja o ovrsi i zapljenom dionica, stječe se založno pravo prisilnim putem (članak 198.c st.1. Ovršnog zakona – NN 57/96 i dr.).Budući da je doneseno rješenje o ovrsi kojim se steklo prisilno založno pravo na dionicama Mirne d.d., prodaja je moguća isključivo unutar ovršnog postupka i pod uvjetima Ovršnog zakona. Osim toga, kada se prodaja provodi u ovršnom postupku, kao ovršna radnja, već samo zbog toga nije dopušteno prodavati predmet ovrhe izvansudskim putem."


Podijeli: Facebook Twiter