Podravka odustala od preseljenja prerade ribe iz Mirne

U pogonu radi 153 djelatnika, ali tvrtka ima problema s pronalaskom novih
U pogonu radi 153 djelatnika, ali tvrtka ima problema s pronalaskom novih

Bivši djelatnik Mirne d.d. iz Rovinja nas je upozorio da je čelništvo Podravke naložilo šefovima u Mirni da pripreme zatvaranje pogona u Rovinju jer će u Koprivnici, gdje je sjedište Podravke, preseliti preradu i pakiranje ribe. No, takvu informaciju su nam svi demantirali; od Podravke, gradonačelnika Rovinja Giavannija Sponze i predstavnika sindikata u Mirni. Taj isti, bivši djelatnik Mirne, nam je nedavno izjavio da prema njegovim saznanjima Podravka nije odustala od preseljenja, ali da je istovremeno s odlukom o preseljenju Mirne iz Rovinja u Koprivnicu, donijeta odluka da se Valipileu proda mesna industrija u Svetom Petru u Šumi.

Da podsjetimo, industriju je Podravka kupila početkom godine od Purisa u stečaju i tu je planirala preseljenje prerade ribe, iz Rovinja. Kada smo od Podravke tražili potvrdu najnovije informacije odmah su nam demantirali slučaj Mirna-Koprivnica, a na pitanja o mesnoj industriji nisu nam odgovorili niti nakon tri poslane požurnice. No, ono što nam iz Podravke nisu htjeli odgovoriti potvrdio nam je direktor Valipilea Andrej Alilović. Rekao je da su od Podravke kupili mesnu industriju u Svetom Petru u Šumi te potvrdio riječi bivšeg djelatnika Mirne da su tu transakciju financirali kreditom Zagrebačke banke.

Očekivali od Podravka nove tvornice

Naš izvor iz Mirne nam je pojasnio i ostale pojedinosti te transakcije i otkrio da je Podravka dozvolila Zabi da upiše hipoteku na čitavoj imovini mesne industrije, a kako bi Valipileu mogla odobriti kredit od 1,5 milijuna eura za tu kupnju. Odnosno, naš izvor kaže da je Podravka prodala za isti onaj iznos kojim je to kupila, ali da nije jasna brzopletost Podravke koja je u roku od nekoliko mjeseci ozbiljno pokrenula projekt preseljenja Mirne u Sveti Petar u Šumi i zato je i kupila mesnu industriju, da bi ubrzo od svega odustala, odlučila se za preradu ribe u Koprivnici, a mesnu industriju prodala.

Mario Bratulić, načelnik Općine Sveti Petar u Šumi izjavio nam je da su svi iskreno očekivali da će Podravka, sukladno prvotnim najavama, na području poslovne zone urediti i izgraditi svoje tvornice pored kupljene mesne industrije.

- U ovom trenutku za lokalnu zajednicu je najvažnije da tvornica radi, da se sačuvaju radna mjesta te da se osigura proizvodni kontinuitet poslovne zone, naglasio je Bratulić.

Šimo Orešković, predsjednik sindikata PPDIV-a kaže da im je bilo poznato da je mesnu industriju Purisa kupila Podravka i tu namjeravala preseliti proizvodnju ribljih konzervi Mirne iz Rovinja.

- S obzirom da se to nije ostvarilo, logično je bilo da se kupljena nekretnina proda upravo Valipileu koji je u zakupu i ima proizvodnju u toj mesnoj industriji. Darko Vidmar, voditelj pazinskog ureda SIKD-a kaže da očekuje sigurniju budućnost za radnike mesne industrije sada kada Valipile više nije zakupac već vlasnik. (Paulo GREGOROVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter