Podmorska poučna staza u brijunskoj uvali Verige

Atraktivna uvala Verige pruža jedinstven turistički doživljaj
Atraktivna uvala Verige pruža jedinstven turistički doživljaj

Atraktivna podmorska poučna staza inaugurirana je danas pred brojnim uzvanicima i gostima u uvali Verige na istočnoj strani Velikog Brijuna.

Staza, koja će posjetiteljima pružiti jedinstveni doživljaj prirodnih i arheoloških vrijednosti bogatog i sačuvanog podmorja Nacionalnog parka Brijuni, prva je takve vrste u Hrvatskoj i na Jadranu te jedna od malobrojnih u Europi.

Posebnost obilaska šest punktova ove 500 metara duge staze čini audiovizualni doživljaj jer uz maske te posebne disalice s ugrađenim prijemnikom, posjetitelji tijekom razgledavanja u moru slušaju stručno vodstvo s kopna. Informacije se putem radioveze odašilju s kopna. Vodstvo je dostupno na hrvatskom, talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku, a popraćeno je glazbom.

Ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Brijuni Sandro Dujmović rekao je da slična staza postoji u Tisnom, no ovo je prva višesenzorna, jer uključuje vizualni i slušni doživljaj.

- Staza je bila dugo najavljivana. Tijekom obilaska čut će se priča o podmorju i nadam se da će ovo biti smjernica drugima na Jadranu jer bi ovo trebalo postojati u svakom većem gradu uz more. Htjeli smo prezentirati more na jedinstven način jer izvrsne akvarije već imaju Pula, Rovinj i Poreč, rekao je Dujmović i dodao da se projekt pripremao oko godinu dana.

Podmorska staza jedan je od načina zaštite prirode i njene prezentacije široj javnosti, a brijunsko podmorje jedno je od najočuvanijih na Mediteranu pa je lijepo da se uz arheološke nalaze vidi očuvanost prirodnih vrijednosti, rekao je ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Matija Franković.   

Organizirane ture za posjetitelje startat će krajem srpnja, najavljuju u JU NP Brijuni. Staza nije zahtjevna i namijenjena je posjetiteljima svih dobnih skupina koji znaju plivati te se koristiti maskom i disalicom. Djeca do 12 godina trebaju biti u pratnji odraslih. Obilazak traje 45 minuta, obuhvaća plivanje i podvodno razgledavanje na malim dubinama, uz audiovodič i edukacijske ploče na doživljajnim točkama. Duž staze prezentirani su iznimno vrijedni sadržaji koji se mogu vidjeti isključivo uranjanjem u more, poput poznatog hidroarheološkog lokaliteta - dijela antičkog kompleksa raskošne rimske vile iz prvog stoljeća koji se zbog podizanja razine mora nalazi pod vodom, kao i rimskog ribnjaka. Mogu se vidjeti i brojne populacije riba, trpova, ježinaca, algi, morskih spužvi, rakova i školjkaša, kao i plemenita periska, rijetka i strogo zaštićena mediteranska endemska vrsta školjke.

Zbog očuvanja svijeta podmorja obilazak staze provodi se isključivo u malim skupinama. Posjetiteljima je osigurana potrebna ronilačka oprema, odnosno maske i disalice, a moguće je unajmiti i  fotoaparat za podvodno slikanje.

Staza je realizirana putem projekta "Doživljaj prirodnih i arheoloških vrijednosti brijunskog podmorja", uz financijsku podršku Ministarstva turizma kroz program poticanja inovacija u turizmu. Projekt je realizirao JU NP Brijuni u suradnji s Turističkom zajednicom Istarske županije i vodnjanskim Ronilačkim klubom Loligo. (P. LUKEŽ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter