Podmirio dug, ali nije znao za kamate

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pricu o dugu za struju i neobicnim kamatama na taj isti dug ispricao nam je Goran Butina, žitelj Fažanske ceste u Puli.

Prije nekoliko godina iznajmio je znancu stan u kuci, koji mu je ostavio dug za struju od nekoliko tisuca kuna. O kolikom je iznosu rijec, nije znao ni sam Butina, te je najprije samoinicijativno angažirao elektricara da skine osigurace i tako mu prisilno iskopca struju, a potom je, u lipnju ove godine, odlucio konacno riješiti s Elektroistrom cjelokupni dug.

Platio dug, neocekivano se pojavile kamate


- Znao sam da nece biti mali iznos, ali bio sam spreman riješiti ga jednom za svagda. Moja je greška bila što nisam provjeravao placa li on struju i bio sam spreman svoju grešku platiti. Došao sam na šalter gdje su mi rekli da je ukupni dug 4.615 kuna. Dobio sam taj obracun a da nisam znao što zapravo placam, koliku potrošnju i što je sve unutra. No, dan kasnije, 1. srpnja, u cijelosti sam ga podmirio misleci da sam time riješio ružnu epizodu s podstanarom. Medutim, bio sam u krivu, ispricao nam je Butina.

Dodaje da je pocetkom prosinca ponovno došao u Elektroistru kako bi brojilo, koje se vodilo na pokojnu majku, prebacio na svoje ime. I tada se neugodno iznenadio kada su mu rekli da postoji dug na cak 723 kune što su, kako mu je naknadno pojašnjeno, kamate na dug koji je postojao do kraja lipnja.

- Ja doista ne moram znati hoce li oni obracunati kamatu i kada. Rekli su mi da one zapravo nisu postojale sve dok nisam namirio racun i da su tada postale aktualne. Medutim, pitao sam ih kada su mi mislili reci za te kamate? Za pet godina, kada dosegnu par desetaka tisuca kuna? Nisu mi napisali niti na racunu niti na periodicnim obracunima za struju, nigdje. Osjecao sam se kao ovca, jer po toj logici i sutra mogu ocekivati novi dug koji ce ubaciti u cijenu bez obrazloženja, ustvrdio je naš sugovornik koji je rekao da ce zbog svega angažirati i odvjetnika te vidjeti ima li kakav pravni lijek zbog ovakve, po njemu, ocite prevare potrošaca.

Za kamatu je morao znati


Iz Elektroistre odgovaraju da se Goran Butina na kuci na Fažanskoj cesti uknjižio u kolovozu 2006. godine nakon što ju je naslijedio od pokojne majke. "Na nekretnini postoje dva mjerna mjesta (sada iskljucena) na kojima se nisu vršile uplate po obracunima odnosno akontacijama nekoliko godina. Od 2006. godine novi vlasnik nekretnine nije se pobrinuo tražiti prijepis navedenih mjernih mjesta na svoje ime, iako se na jednom struja trošila i gomilalo se dugovanje", piše u odgovoru Elektroistre.

Isticu da je Butina 30. lipnja 2011. došao na šalter raspitati se o visini duga na jednom mjernom mjestu, no nije izrazio želju za izvršenjem prijepisa.

"Izlistan mu je obracun na iznos od 4.615 kuna, dakako bez kamata jer se ona obracunava nakon izvršene uplate, a uplata je mogla biti izvršena odmah ili kasnije, u cijelosti ili djelomicno, i tako dalje. Dakle, i da je kamata bila iskazana, bila bi tocna samo u slucaju da je uplata izvršena odmah i u cijelosti. Ovakav se postupak i provodi kod prijepisa mjernih mjesta na novog kupca, ali Butina tada nije došao tražiti prijepis. On je, medutim, saldirao iznos duga vec sljedeceg dana, a prilikom redovnog obracuna u listopadu 2011. prikazana mu je kamata za dospjele, a neplacene obveze od 28. travnja 2009. do 1. srpnja 2011. godine, kada je uplata izvršena u visini od 661 kune. Dana 5. prosinca Butina je prvi put došao zbog prijepisa mjernog mjesta i poceo negodovati kad je od službenice doznao za kamatu, a trebao je za nju znati iz obracuna od listopada. Ocito ga nije ni pogledao. Bez obzira na to, mjerno mjesto ce se prepisati i ukopcati tek nakon podmirenja svih troškova, te 773 kune. Osim toga, u fazi smo preispitivanja legalnosti kod dobivanja drugog prikljucka jer je suglasnost izdana na njegovu majku na datum kada je ona vec bila umrla", isticu na kraju svog odgovora iz Elektroistre.

U Savjetovalištu za zaštitu potrošaca da treba obratiti pozornost na cl. 107. koji regulira nacin naplate i obracuna za korištenje elektricne energije. - Taj clanak govori da je potrošac koji ne plati dospjelu obvezu dužan platiti zateznu kamatu. No, ništa drugo nije propisano kada je o kamatama rijec. Zakon i opci uvjeti ne propisuju nacin obracuna kamata, ali bilo bi normalno da ih se odmah obracunava po placanju, a ako Elektroistra ima neke posebne uvjete, o njima bi trebali upoznati i potrošace. Nadalje, Zakon o obveznim odnosima cl. 29 propisuje i da je dužnik, ako zakasni, obvezan platiti i zatezne kamate. Njihovu visinu odreduje HNB i za prvo polugodište ove godine iznosile su 14 posto, a od 8. lipnja iznose 12 posto godišnje, pojasnila nam je Juric. (Sandra ZRINIC TERLEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter