Podmicivanju najsklonije ruske i kineske kompanije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Transparency International Hrvatska (TIH) objavio je danas indeks izvoznika korupcije za 2011. godinu prema kojem su podmicivanju najsklonije ruske i kineske kompanije.

Prema Indeksu izvoznika korupcije Transparency Internationala, alatu kojim se nastoji utvrditi koliko cesto tvrtke iz gospodarski najjacih zemalja svijeta posežu za nedozvoljenim sredstvima u poslovanju s inozemstvom, tijekom 2011. godine kompanije iz Kine i Rusije su najsklonije u svom poslovanju davati mito, dok su tome najmanje sklone kompanije iz Nizozemske i Švicarske.

U istraživanju je sudjelovalo 3.016 visokih rukovoditelja iz kompanija u 30 zemalja. Na ljestvici od 1, što bi podrazumijevalo apsolutnu sklonost davanju mita, do 10, što bi znacilo da kompanije nikad ne daju mito, ruske kompanije ocijenjene su sa 6,1, a kineske sa 6,5, dok su tvrtke iz Nizozemske i Švicarske dobile ocjenu 8,8.

Prema istraživanju mito se najcešce pojavljuje kod javnih gradevinskih radova, a slijede komunalne usluge te trgovanje nekretninama, pravne i poslovne usluge.

Po mišljenju ispitanika najmanji rizik od davanja mita je u sektoru poljoprivrede i lake industrije.

U odnosu na identicno istraživanje provedeno 2008. godine nije zabilježen nikakav znacajni napredak kad je rijec o inozemnom podmicivanju po zemljama i sektorima. Tadašnji indeks izvoznika korupcije pokazao je da su na korupciju najmanje spremne tvrtke iz Belgije i Kanade, dok su tvrtke iz Kine i Rusije i tada bile ocijenjene kao najsklonije davanju mita u medunarodnom poslovanju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter