Podjele u SDP-u Istre uoči izbora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U trenutku dok vrh SDP-a reterira u odnosu na IDS te planira predsjednika stranke Ivana Jakovčića ipak pozvati na zajedničku Kukuriku listu za izbore za Europski parlament u proljeće 2014. godine, u istarskom SDP-u i dalje se događaju unutarnji sukobi, upravo povezani s podjelama pro et contra IDS-a.

Naime, smijenjena antimilanovićevska i proideesovska struja u SDP-u Istre kandidirala je za predsjednicu Županijske organizacije mladu Maju Šarić, direktoricu pulskog Centra za poduzetnike i odnedavno potpredsjednicu Županijske skupštine Istre. Izbori će se održati 21. studenoga. Maju Šarić su među ostalima podržali bivši zastupnik i bivši županijski predsjednik Dino Kozlevac, a u njenom timu su i Antun Peruško, Sergio Bernić, Gvido Opašić - sve redom ljudi koje je Milanović prije godinu dana smijenio u SDP-u Istre ili su se već ranije povukli.

Problem SDP-a Istre, međutim, i u tome je što je u tzv. Milanovićevoj struji došlo do podjela - za mjesto predsjednika kandidirale su se povjerenica SDP-a za Istru, Ada Damjanac, koja stranku formalno vodi otkako su tijela raspuštena ujesen prošle godine i zastupnica Tanja Vrbat. Na kraju je Vrbat iznenadno odustala od kandidature, jer joj je bilo jasno da će se glasovi rasuti. Kaže da je bilo već previše antagoniziranja unutar SDP-a Istre.

Mnogi međutim smatraju da bi Milanovićeva struja imala puno veće šanse da je upravo Vrbat ostala u konkurenciji, za razliku od samozatajne Ade Damjanac, za koju dio članova u Istri smatra da je u ovih godinu dana loše odradila posao - uostalom, IDS je ostao na vlasti u Istri, a SDP u oporbi. (T. TOMIČIĆ/NL)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter