Podjele između EU-a i SAD-a oko Ukrajine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tajna snimka na kojoj visoki američki dužnosnici omalovažavaju ulogu EU-a u Ukrajini mogla bi biti izrazito neugodna, ali je otkrila vrlo realnu podjelu između Bruxellesa i Washingtona oko rješavanja krize u Ukrajini.

SAD i EU poduzimaju diplomatske napore za rješenje nasilja u Ukrajini koje je izbilo nakon što je predsjednik Viktor Janukovič odbio u studenome prošle godine potpisati trgovinski sporazum s EU-om i okrenuo se Rusiji.

I dok se slažu kako Janukovič treba prekinuti nasilni obračun s prosvjednicima i otvoriti dijalog s oporbom, Washington i Bruxelles ne nalaze zajednički jezik oko toga kako pritisnuti Kijev.

SAD se zauzima za sankcije protiv visokih ukrajinskih dužnosnika i oligarha, dok je EU oprezna imajući na umu da takva politika nije urodila plodom u susjednoj Bjelorusiji.

U snimci objavljenoj na YouTubeu, visoka dužnosnica EU-a Helga Schmid žali se veleposlaniku EU-a u Ukrajini kako su američki diplomati kritizirali EU da je "premekan" po pitanju sankcija.

EU nije potvrdio vjerodostojnost te snimke, ali je pomoćnica američkog državnog tajnika Victoria Nuland koja je "uhvaćena na krivoj nozi" u jednoj drugoj tajnoj snimci, to opisala kao "prilično impresivan trgovački zanat", sugerirajući da je snimka autentična.

Politička bura zbog objavljenih snimki izbila je u petak kada je njemačka kancelarka Angela Merkel opisala komentare Nuland, među kojima je bila i fraza "j...EU", kao "apsolutno neprihvatljive". (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter