Podjela uz 4 milijuna eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako je Župi Dajla i Poreckoj i pulskoj biskupiji na ovršnu naplatu stiglo prvih pola milijuna eura, kako to u utorak javiše neki mediji, onda je to znak da nisu ispunile obveze po sporazumu o uredenju medusobnih odnosa s benediktinskim samostanom u talijanskoj Pragli (Abbazia di Praglia) i njegovom hrvatskom tvrtkom Abbazia d.o.o. iz Pule.

Po tom bilježnicki ovjerenom aktu s ovršnom snagom, spomenuta župa i biskupija morale su u roku od dva dana od potpisa sporazuma (koji je u njihovo ime umjesto lokalnog biskupa i župnika 13. srpnja ove godine potpisao specijalni opunomocenik pape Benedikta XVI.) toj talijanskoj opatiji uplatiti 500.000 eura na ime "naknade štete" koja pak ukupno iznosi 4.050.000 eura. Doduše, po istom sporazumu, Župa i Biskupija mogle su, ako to preferiraju, tu novcanu obvezu supstituirati prijenosom svojih nekretnina, slobodnih od bilo kakvih tereta, a po vrijednostima koje su navedene u vještacenju o procjeni dostavljenoj nadležnim kongregacijama Svete Stolice u sijecnju 2008.

Zašto i zemljište i novac?


Ako je pokrenuta ovrha, ocito je da u Katolickoj crkvi smatraju da je ovaj sporazum konacan i da je njime riješen unutarcrkveni prijepor ili neuspješni dogovor oko nekoc crkvenih pa opet crkvenih posjeda u Dajli, koji je, vidi se i iz samog sporazuma, trajao barem cijelo prošlo desetljece. A uz spomenuti novac, od cega 3.550.000 eura dospijeva na naplatu "tek" za godinu dana, Župa Dajla i Porecka i pulska biskupija moraju prenijeti drugoj strani u vlasništvo još 110 cestica poljoprivrednog zemljišta u Dajli i okolici, površine blizu 190 hektara.

Postavlja se pitanje - zašto i zemljište i novac? Možda su cetiri milijuna eura razlika u vrijednosti ovih parcela i onih koje je Župa Dajla (s potpisom biskupa Milovana) vec prodala ili uložila u trgovacka društva? To bi logicno objasnilo spominjanje prethodnog dogovora, navodno iz 2006., Župe, Biskupije i benediktinaca oko fifti-fifti podjele ovog primamljivog nekretninskog kolaca. K tome, podjela popola (a ne bratski!) ugradena je u sporazum kao pravilo za moguca buduca stjecanja imovine u Dajli.

Inace, po sporazumu Župa i Biskupija moraju ispuniti i sve druge preuzete obveze, poput placanja poreza na promet nekretnina (nakon što ih procijeni Porezna uprava), parnicnih troškova (svojih i trecih stranaka u sudskom sporu), pa i nadoknaditi "svu eventualnu štetu koju bi Abbazia di Praglia i Abazzia d.o.o. mogli pretrpjeti na osnovi bilo kojeg zahtjeva i/ili prigovora trecih osoba". Vjerojatno prigovora trecih nece biti, jer cestice koje su predmetom sporazuma u vlasništvu su Župe Dajla. Pregledali smo ih gotovo sve, bez tereta su, osim nekih prava služnosti te plombi dviju sada sporazumnih strana, pa bi ubrzo morale biti skinute.

U sporazumu Župa - Biskupija - benediktinci zanimljiv je i clanak koji veli da ce Abbazia di Praglia povuci svoju tužbu od 21. srpnja 2010. koja se odnosi na postupak denacionalizacije. Time ce omoguciti da Župa Dajla kao jedini subjekt nastavi taj postupak kod hrvatskih nadležnih tijela. Doduše, Župa istom preuzima obvezu da prenese tvrtki Abbazia d.o.o. polovicu suvlasnickih prava nad cjelokupnom imovinom (bilo da je rijec o nekretninama ili novcima, obveznicama i bilo kakvim drugim imovinskim pravima!) koju ce steci kroz nastavak denacionalizacije. Dakle, u Katolickoj crkvi racunaju da bi na podrucju ove župe mogli još štogod od države dobiti. (Piše Goran PRODAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter