Podjela funkcija: Potpredsjednici Vlade Karamarko, Petrov i Lovrinović

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šefovi parlamentarne većine, koju će se možda nazvati aspirin koalicija, nisu željeli govoriti o tome što će oni raditi, a niti o podjeli ministarskih resora. No, naši izvori u Mostu tvrde da je i tu gotovo sve već dogovoreno.

Potpredsjednici Vlade bit će Karamarko, Petrov i mostovac Ivan Lovrinović. Most je dobio šest ministarstava, unutarnje poslove, pravosuđe, upravu, gospodarstvo, poljoprivredu i zaštitu okoliša, jedan manje nego im je dala koalicija Hrvatska raste, koja je Petrovu dala mjesto premijera.

- Danas smo riješili jedan veliki problem. Kad se u Hrvatskoj u mirnim vremenima dogodilo da su dva predsjednika stranaka rekla mi ne moramo biti premijeri, bit će netko nestranački jer je to u interesu Hrvatske, rekao je Karamarko.

Da će čelnik Mosta Božo Petrov biti jedan od potpredsjednika Vlade, potvrdio je u četvrtak Mostov zastupnik Juro Martinović u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog", dok je predsjednik HSS-a Branko Hrg rekao da će kandidat za predsjednika Sabora biti iz Domoljubne koalicije

Hrg nije želio reći ime kandidata s obrazloženjem da je pregovarački proces bio previše otvoren javnosti. Na pitanje o potpisivanju sporazuma o suradnji Domoljubne koalicije i Mosta odgovorio je da će se to dogoditi "ovih dana".

Svaki Vladin resor morat će se usuglasiti između Mosta, Domoljubne koalicije i premijera, struka je na prvom mjestu, usvrdio je Martinović.

Do 11. siječnja trebali bi imati prve naznake o smanjenju broja ministarstava, Japan ih ima šest, a mi 20. Plan je da se Vlada smanji za barem pet ministarstava, kao i da se smanji veliki broj agencija. Mi ćemo predložiti igrače, a konačna riječ bit će mandatarova - on će biti selektor koji će odlučiti koji će igrač igrati u utakmici, izjavio je Hrg.

Na pitanje o promjeni Zakona o vladi, odgovorio je kako im treba ostaviti malo vremena za odluke koje se tiču uređivanja države. Sustav ne fukcionira, Hrvatska je potpuno neuređena država. Odluke se neće moći donijeti za dva dana. Morat će se i usuglašavati stavovi, zato je mandatar i pozvao opoziciju, dodao je Hrg.

Predsjednica Laburista Nansi Tireli poručila je kako bi prvo trebalo vidjeti program Vlade. Podsjetila je da su mnogi uspješni poduzetnici smanjivali troškove otpuštajući radnike, kako bi stvarali dobit. Ako je to filozofija, bit će u Saboru teško jer ima ljudi koji će braniti prava građana, dodala je.

Martinović je replicirao da je Most skupina socijalno osvještenih ljudi, a Hrg kako Hrvatskoj nedostaju investicije i radna mjesta, pa kada ih bude prava radnika će se podizati, a ne smanjivati.

Tireli se zapitala koliku će političku snagu imati premijer budući da će o svemu pregovarati politika i hoće li ti pregovori biti vođeni kao što je Most pregovarao preko 40 dana, Martinović je odgovorio da Most ima političke volje, a od koalicije Hrvatska raste očekuje kvalitetnu oporbu jer su s njima dogovorili mnoge reforme.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ocijenio je kako je takav izbor mandatara za Hrvatsku nešto novo, a od njega očekuje da ne zaboravi kako je Hrvatska socijalna država te da brojkama ne podredi ljude. (Hina/D. CIGLENEČKI, J. MARIĆ, Z. CRNČEC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter