Podiže se indijansko selo iznad Novog Vinodolskog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na visoravni Pleteno iznad Novog Vinodolskog niče selo plemena Apača i njihovog globalno poznatog poglavice Winnetoua. Na 600 metara nadmorske visine, uz cestu Novi Vinodolski - Ogulin, snimat će se film od 26. kolovoza do 8. rujna. Tako će visoravan udaljena 15 kilometara od Novog, stati uz bok Grobniku, Paklenici, Plitvičkim jezerima i Krki, Velebitu, kanjonu Zrmanje te Vrlici na kojima su se dosad snimali filmovi s indijanskim poglavicom kao glavnim likom.

Na Pletenu je kompletno podignut jedan indijanski šator ili vigvam, a postavljeni su kosturi od prutova za još petnaestak šatora. Glumci su se vrtjeli oko vigvama pripremajući se za uloge, a statisti su vježbali gađanje lukom i strijelom te kopljem.

Iako se govorilo da bi indijansko selo moglo ostati na Pletenu, "građevinari" sumnjaju da je tako nešto moguće. Ne zbog izostanka dobre volje filmaša već zbog jakog vjetra koja caruje na visovima iznad Novog. Teško da bi vigvami duže vremena odoljevali vjetru. Možda je solucija preseljenje na neko pogodnije mjesto u blizini.

Usporedo sa snimanjem na Pletenu, snimat će se i u Fužinama, kod Špičunka. Gorani će imati više sreće što se tiče Winnetouovog naslijeđa. Kod njih je niknuo kaubojski grad koji će ostati kao turistička atrakcija.

U Hrvatskoj će njemačka produkcijska kuća Rat Pack snimati tri filma. Koproducenti filmova su i producentske kuće Mythos i Rialto Film, a proizvodnju u Hrvatskoj servisirat će hrvatska producentska kuća Aleks Produkcija. Početak distribucije očekuje se 2016. godine, a na filmu će raditi 40 hrvatskih glumaca i čak pet tisuća statista.

Prvi film o avanturama Winnetoua snimljen je 1962. godine. Ukupno je snimljeno deset filmova u partnerstvu njemačkih filmaša i hrvatske filmske kuće Jadran film. (Anto RAVLIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter