Podizanjem zastave počela 38. Trka na prstenac

(Dejan ŠTIFANIĆ)
(Dejan ŠTIFANIĆ)

Svečanim podizanjem zastave u Barbanu je započelo 38. izdanje "Trke na prstenac". Zastava će biti podignuta do nedjelje, kad glavnom Trkom završava tradicionalna manifestacija koja svake godine okuplja brojne posjetitelje i uzvanike.

Prilikom svečanog otvorenja Trke predsjednik društva "Trka na prstenac" Mladen Kancelar nabrojao je konjanike koji su se kvalificirali za trke te im zaželio što bolje rezultate, dok je načelnik Barbana Denis Kontošić podsjetio na povijest Trke te da je obnovljena 1976. godine.

- Trka je svake godine sve bolja, sve sjajnija, što je za nas velika počast ali i obveza, rekao je Kontošić te okupljene podsjetio da je ovo peta godina zaredom na koju dolaze predsjednici, a ove godine tu će biti i bivši i aktualni predsjednik države, Stjepan Mesić i Ivo Josipović.

Kontošić je kazao i da je Trka kandidirana za uvrštenje na listu nematerijalne baštine, a dogodine će se kandidirati i za listu UNESCO-a. Svim konjanicima načelnik Barbana je poželio bistro oko, čvrstu ruku i što više pogodaka "u sridu" uz povik "Srićno vam bilo junaci Barbanski".

Nakon svečanog otvaranja predstavljene su skulpture 2. kiparske kolonije u drvu "Cok", a otvorena je i izložba slika i keramike Divne Kontošić te izložba fotografija Medine Rešić. U 22 sata započeo je tradicionalni turnir u briškuli i trešeti, a večer je nastavljena zabavom na Placi.

Trodnevna se manifestacija nastavlja se u subotu s početkom u 10.30 sati, u dvorištu crkve Sv. Nikole uz sudjelovanje pedesetak učenika iz osnovnih škola Istarske i Primorsko-goranske županije održati završnica prvog natjecanja "Robo trka na prstenac". Pravila su ista kao u tradicionalnoj utrci, ali umjesto konja u njoj  sudjeluju roboti kojima upravljaju učenici.

U 13 sati na redu je turnir u pljočkanju, a u 17 na igralištu Barban nogometni turnir. Trka na viticu započinje u 17 sati, a od 21 sat goste će na barbanskoj Placi zabavljati Maja Šuput.

Glavna utrka, Trka na prstenac, na redu je u nedjelju, s početkom u 17 sati. Na njoj će se za titulu najboljeg boriti 16 konjanika: vođa Milio Grabrović, zatim prošlogodišnji slavodobitnik Samuel Štoković, Goran Špada, Silvio Učkar, Mario Učkar, Petar Benčić, Gordan Galant, Kristijan Kancelar, Aleksa Vale, Luka Kancelar, Toni Uravić, Sanjin Pliško, Andrej Kancelar i Bruno Kožljan.

Prvi će puta ove godine nastupiti debitanti Matteo Rojnić i Marko Cvitić. Ove godine je ulaz na sva događanja tijekom Trke u Barbanu besplatan.  (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter