Podizali Dormicum lažnim receptom buzetske liječnice

(Ilustracija/Mateo SARDELIN)
(Ilustracija/Mateo SARDELIN)

U nastavku kriminalističkog istraživanja u slučaju krivotvorenja liječničkih recepata, porečka policija je uhitila još jednog slovenskog državljanina (46) zbog sumnje da se pomoću lažnog recepta pokušao domoći lijeka Dormicum, tableta koje spadaju u hipnotike i nalaze se na popisu droga. Naime, proteklog petka uhićena su dvojica Slovenaca u dobi od 36 i 37 godina zbog podizanja tog lijeka u Poreču, Rovinju, Novigradu i Umagu, koristeći pritom krivotvorene recepte.

Iz ljekarne Vita u Kandlerovoj ulici u Poreču policiji je u ponedjeljak dojavljeno da je jedna osoba predala sumnjiv recept za Dormicum. Nedugo potom policija je uhitila 46-godišnjeg slovenskog državljanina koji je, kako je utvrđeno, lijek Dormicum krajem siječnja podignuo u ljekarni Radoš u Istarskoj ulici u Funtani te u ljekarni Salus u Vranićima kraj Poreča.

Djelatnica Samanta Lakošeljac kazala nam je da se nakon dojave o falsificiranju recepta jedne liječnice iz Buzeta i kolanju falsifikata na području istarske i primorsko-goranske županije svaki takav recept pomno provjerava.

- Osoba koja je u ponedjeljak došla sa receptom za Dormicum bila je i u petak, no nije uspjela podići lijek. Kazala sam mu da lijeka nema i da može ostaviti recept kako bi ga nabavili. Imali smo lijek, ali sam prvenstveno htjela provjeriti valjanost recepta. No, muškarac nije htio ostaviti recept, već je kazao da će pokušati u nekoj drugoj ljekarni. Djelovao mi je prilično uznemiren, valjda zato jer radi nešto što ne smije, kazala nam je Lakošeljac. - U petak smo policiju obavijestili o receptu dok je muškarac bio tu, a ponovno smo ih obavijesti i u ponedjeljak kada je ista osoba došla sa istim receptom. Da budem iskrena, nisam ni sada sigurna dali su recepti lažni ili ne. Vjerujem da će policija utvrditi o kakvim se receptima radi, veli Lakošeljac.

Doktorica opće medicine Dženana Kružić iz Buzeta poslala je Hrvatskoj ljekarničkoj komori 23. siječnja obavijest i upozorenje da se u prometu nalazi krivotvoreni privatni recept za Dormicum, koji glasi na različita imena, a ima njezin potpis. O svemu je odmah obavijestila i buzetsku policiju. Kaže da se takve stvari u praksi događaju.

- Radi se o mom receptu koji je netko skenirao i krivotvorio te pustio u promet na riječkom i istarskom području. Povod prijave policiji i Hrvatskoj ljekarničkoj komori je poziv jedne riječke ljekarne  iz koje su provjeravali moj recept, odnosno ime pacijenta. Odmah sam znala da se radi o krivotvorini i prijavila sam policiji. Nedugo zatim me nazvali su me i iz druge ljekarne, također u Rijeci. Nakon toga sam na prijedlog policije nazvala ostale ljekarne i upozorila na recept za Dormicum s mojim potpisom, a obavijest sam stavila i na Internet jer se recept mogao pojaviti i u Osijeku. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter